„Tady se tomu říkalo Na vápenkách, jelikož se tu těžilo vápno. Tehdy voda přirozeně odtékala pryč. Časem a hlavně výstavbou kolem však začala téct do baziliky,“ uvedl admistrátor farnosti František Boldy.

Město přispělo farnosti na průzkum a návrh přestavby svěřilo do rukou místního rodáka a světoznámého architekta Marka Štěpána (55). „Má to pro mě velký význam. Moji předkové chodili do baziliky téměř denně,“ zmínil Štěpán.

Čeká se na dotaci

Podle něj vznikne v podzemí jeden velký prostor s novou podlahou a osvětlením. Přibudou kamery, malý infopoint a zázemí pro průvodce. Hlavně dojde k obnově původního odvětrávacího systému, který zajistí stálé klima.

Architekt oceňuje, že někdo v minulosti ostatky zakladatelů baziliky přenesl, čímž je zachránil, protože se původně nacházely v podmáčeném terénu. „Důležité je jejich důstojné uložení. S rodinou Pražmů jsme probírali vzhled budoucího náhrobku,“ dodal.

Farnost čeká na vypsání dotačního titulu. Pokud ho získá, práce začnou příští rok a odhadem potrvají dvě léta. „Kolik to bude stát, si zatím netroufáme odhadnout, protože ceny se den ze dne mění,“ vysvětlil administrátor Boldy. Po opravě krypta bude zpřístupněna veřejnosti.

Chtěli poděkovat, utopili se

K ostatkům sedmi poutníků se váže smutný příběh. Legenda vypráví, že nedaleko baziliky při těžbě vápna našli dělníci sošku Panny Marie a zanesli ji do kostela. Jenže ona se další den objevila znovu na původním místě. Stačilo se pak k ní modlit a člověk se uzdravil.

Právě poděkovat za uzdravení své těžce nemocné hraběnky se do Frýdku vypravili v půlce 18. století téměř sto kilometrů poutníci z Tovačova na Přerovsku. Bohužel, když přecházeli dřevěný most přes řeku Ostravici, přišla velká voda a smetla je.

Nejvýznamnější práce

Marek Štěpán patří k nejuznávanějším světovým architektům v oblasti sakrálních staveb. Jeho rukopis ve Frýdku-Místku nese presbytář v kostele sv. Jana Křtitele, místní tržnice nebo rekonstrukce budovy Boromea a další. Práce na kryptě jsou pro něj dosud nejvýznamnější zakázkou v rodišti.

VIDEO: Při stavbě okružních křižovatek ve Veselí nad Moravou našli archeologové množství koster.

Video
Video se připravuje ...

Při stavbě okružních křižovatek ve Veselí nad Moravou našli archeologové množství koster. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
13 fotografií