Díky úsilí obecních patriotů se kočár značky Mylord opět skví v celé své kráse v zámeckém vestibulu. „Na inzerát nás upozornil Ondřej Šálek z Muzea Fojtství v Kopřivnici,“ popsal starosta Paskova Petr Baďura.

Inzerent z Bohumína torzo kočáru koupil v 80. letech od zemědělce v Krásné pod Lysou horou, kde byl schovaný ve stodole. Příběh, jak se tam dostal a kolik vlastníků vystřídal, se teprve pokouší obec rozplést.

Na opravu dotace

Za torzo kočáru zaplatil Paskov 50 tisíc korun a na jeho rekonstrukci v částce 330 tisíc se podařilo sehnat krajskou dotaci. „Dlouho jsme pátrali, kdo by nám ho zrenovoval. Loukotě byly shnilé, střecha pryč, a tak dále. Vstříc nám vyšla firma Josefa a Radka Čambalových z Frýdku-Místku. Specializuje se na renovaci historických aut,“ dodal starosta.

Kočár museli restaurátoři rozebrat do posledního šroubku, vyvařit, některé dřevěné části zhotovit nové. K radosti místních obyvatel zjistili, že na maticích a ručně kované hřídeli je nápis Schustala & Comp,tedy logo společnosti zakladatele kopřivnické Tatrovky včetně výrobních čísel. „Originalitu si však ještě musíme v Tatrovce nechat ověřit,“ sdělil Baďura.

Kočárová cesta pro kočár

Podle starosty je třeba ještě ke kočáru zhotovit oj a sehnat koně. Pokud se to obci podaří, bude se v něm moci za odměnu sem tam někdo svézt nebo se využije při různých akcích.

„Navíc máme v plánu sehnat dotaci na obnovu kočárové cesty v zámeckém parku,“ doplnil Baďura. Bývalé paskovské panství by tak po mnoha desítkách let získalo připomínku doby, kdy místo obývala šlechta.

VIDEO: V Bukovanech u Kyjova vzniká Alej českých panovníků.

Video
Video se připravuje ...

V Bukovanech u Kyjova vzniká Alej českých panovníků Hynek Zdeněk

Fotogalerie
14 fotografií