„O to, aby svatebčané neházeli na novomanžele rýži v prostorách úřadu a také před vchodem do radnice,  žádáme už 15 let,“ řekla mluvčí radnice Dita Círová. Volání úřadu ovšem svatebčané nevyslyšeli, a proto zastupitelé přistoupili k oficiálnímu zákazu.

„Jsou to především bezpečnostní důvody, jelikož na rýži lze snadno uklouznout, což se už v minulosti u nás stalo, a pak také kvůli úklidu,“ řekla Círová.

Důvodem je i to, že za sebou bývá více svateb. „Nebylo by fér, aby účastníci prvního obřadu měli pečlivě uklizené prostory a svatebčané z následující svatby se museli brodit rýží či konfetami,“ uvedla mluvčí. Nejen ti, kteří se účastnili sňatků, si prý na rýži stěžovali.

Místo rýže bubliny

„Obřady se konají i ve všední dny v různých časech a s „nepořádkem“ by se pak dále potkávali i klienti samotného úřadu,“ sdělila. Oficiálními místy pro oddávání jsou radnice, koncertní síň a zahrada Flemmichovy vily.

Účastníci svateb přišli s  inovací: na novomanžele foukají bubliny bublifuky. Prohřešili by se i oni proti nové vyhlášce? „Toto by problém nebyl,“ podotkla mluvčí.

Rýže ještě před Kristem

Házení rýže je jedním z nejběžnějších svatebních zvyků. Pochází ještě z dob předkřesťanských. Tehdy přátelé zasypávali novomanžele před jejich domem životodárnými semeny, hrachem, čočkou, fazolemi, zrním nebo oříšky jako oběť na usmíření bohů domu a domácího krbu. Oběť měla usmířit duchy s nově založenou rodinou.

VIDEO: Historie svatebních dortů.

Video
Video se připravuje ...

Historie svatebních dortů: Tyto dorty byly v kurzu před lety. Které vládnou nyní? Videohub

Fotogalerie
4 fotografie