Velké emoce vzbuzovala v roce 2017 demolice původního domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Dům pocházel z roku 1880 a postaven byl podle návrhu architekta Josefa Schulze, který se mimo jiné podílel i na stavbě Národního muzea. V roce 1920 byl pak dům  přebudován a na místo výrazné členité fasády dům dostal mnohem střídmější, tedy tu, kterou Pražané znali, než se dům zdemoloval.

Od koupě ke stavbě uběhlo hodně vody

Developer Flow East dům koupil už v roce 1994 a od té doby v podstatě bojoval za demolici domu. Argumentoval tím, že kvůli řadě přestaveb není vhodné nemovitost nadále upravovat „Nakonec převládl názor, že bude dobré budovu nahradit kvalitní architekturou," uvedl investor ve svém vyjádření. „Na základě odborných posudků bylo zjištěno, že dům byl již mnohokrát opravován, a nelze jej proto dále zatěžovat novou rekonstrukcí."

Záměr novostavby v centru Prahy vyvolával léta protichůdné názory, proti demolici se kdysi postavil i prezident Václav Havel. Pražští památkáři dali domu v roce 2010 souhlas. O rok později jej v odvolacím řízení potvrdilo i ministerstvo kultury. Stavební úřad v roce 2013 demolici povolil, magistrát ale i toto rozhodnutí zrušil a musela se posuzovat znovu. Proti demolici byla sepsaná petice, několikrát se proti zbourání domu demonstrovalo, část odborné veřejnosti totiž měla pocit, že na místě nevznikne žádná nová hodnotná architektura.

Celosvětově oceňovaná budova

Opak je ale pravdou. Flow building získává jedno prestižní ocenění za druhým. Naposled se stal jednou ze tří evropských staveb, která byla oceněna prestižní cenou CREDAward, která se každoročně uděluje v Číně. The Flow Building získala titul „Merit“ a zařadila se tak mezi 7 % nejlépe hodnocených účastníků prvního kola CREDAward. Většina letošních vítězných projektů se nachází v Číně, a tak je úspěch The Flow Building jen dalším důkazem toho, že na Václavském náměstí vznikla opravdu kvalitní architektura

„Z ocenění jsme nadšeni – tím spíše, že jsme v hodnocení CREDAward uspěli jako jeden z mála nominovaných zahraničních projektů,“ uvedl James Woolf, CEO a zakladatel společnosti Flow East. „The Flow Building ve svém designu odráží dynamiku a živost samotné Prahy. Uznání je pro nás dalším dokladem toho, že se jedná o výjimečně působivou stavbu.“

Kromě vysoké míry udržitelnosti celé budovy odborné poroty u Flow Building oceňují i vysokou míru denního světla ve všech prostorech, parkovací místa s dobíjecími stanicemi, ale také zázemí pro cyklisty, které nabízejí místní kolárny. Výrazně lepší podmínky práce umožňuje i automatické zastínění vnější skleněné fasády nebo vnitřní ochranu proti UV záření.

Ohodnocení „Merit“ v rámci CREDAwards je nejnovějším přírůstkem na seznamu ocenění, která si již The Flow Building od svého vzniku stačila připsat. K jejím dalším prestižním cenám patří např. titul Komerční projekt roku 2021 ze soutěže Estate Awards, tituly Nejlepší kancelářský projekt a Celkový vítěz soutěže HOF Awards nebo titul Nejlepší maloobchodní projekt v soutěži CIJ Awards Czech Republic 2021.

Video
Video se připravuje ...

Fronta na banány? Ne, na otvíračku Primarku! Blesk

Fotogalerie
19 fotografií