Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exministr prodává dům kvůli rozvodu: Bydlení jako z pohádky za 15 milionů!

Autor: Rostislav Fridrich - 
16. února 2023
05:00

Spoluzakladatel bývalé vládní strany Věci veřejné (VV) Josef Dobeš (58) se zbavuje domu. Stavení je k mání za 15 „mega“. Královské bydlení poblíž Slaného ve středních Čechách se třemi koupelnami a pěti toaletami má ale podle experta vyšší hodnotu. Není jisté, zda se prodá.

Můj dům, můj hrad, říká se. Někdejší šéf resortu školství a místopředseda VV Dobeš ten svůj chce momentálně „střelit“. „Protože jsem se rozvedl. Jinak bych neprodával tak krásný dům. Ale jelikož s manželkou dělíme majetek, tak z toho důvodu,“ řekl Blesku Dobeš. Podle katastru nemovitostí mu patří dvě pětiny stavení.

Dům se nachází v obci Dolín, tři kilometry od Slaného. Nejedná se o žádnou skromnou budovu, ale o usedlost o velikosti 650 m² na pozemku o rozloze 1858 m². Dům byl původně farou a jeho historické kořeny sahají až do 18. století. Momentálně je v něm k dispozici 10 obytných místností, dvě kuchyně, tři koupelny a pět WC. Realitní kancelář RE/MAX 4 You ho nabízí za 15 milionů korun.

Hodnota je vyšší

Cena, za kterou se dům prodává, je podle Bleskem osloveného experta na reality nižší, než jakou ve skutečnosti má. Zároveň bude ale zřejmě příliš vysoká pro potenciálního kupce. „Tento druh nemovitosti, ještě v této lokalitě, má hodnotu určitě vyšší, ale není jasné, jestli se najde kupující, protože těch je pro takovéto objekty strašně málo,“ řekl realitní makléř Daniel Kotula. Dodává, že z hlediska geografického umístění se nejedná úplně o prémiovou lokalitu.

„Co se týče ceny, tak ta je velmi diskutabilní. Za těch 15 milionů korun byste to ani nepostavili. Ale zase na druhou stranu to velmi těžko i za tuto cenu prodáte. A tím, že na to bude málo kupců, tak ve výsledku bude hodně záležet na tom, kdo tam přijde a jak bude jednat o ceně,“ řekl Kotula. Dodává, že kupci se pro takovéto budovy rekrutují většinou z místních obyvatel. A tam může Dobeš s cenou „narazit“.

Okno do minulosti

Věci veřejné se zapsaly do dějin české politiky dokonce jako vládní strana v kabinetu Petra Nečase (58). Dobeš patřil k zakládajícím členům VV a v roce 2010 vedl kandidátku v Jihomoravském kraji do sněmovních voleb. Byl zvolen a v následné Nečasově vládě, jež sestávala z ODS, TOP 09 a VV, se stal ministrem školství, mládeže a tělovýchovy. Tehdejší prezident Václav Klaus (81) ho dokonce v roce 2011 označil za nejlepšího polistopadového šéfa resortu školství. Jeho ministerské angažmá ale skončilo v březnu 2012, následující měsíc vystoupil z VV.

Původně chtěl Nečas Dobeše odvolat už v dubnu 2011, kdy předal prezidentu Klausovi návrh na jeho odvolání z vlády. Ten ovšem ministra podržel a odmítl ho odvolat, dokud se koalice na jeho odvolání neshodne. Dobeš pak svůj post na koaličním jednání obhájil.

Video  Nejslavnější královské rozvody  - Videohub
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 17. února 2023 06:49 )

Ano. Žijeme v pokrytectví a lži.

Rooza ( 16. února 2023 20:53 )

Stejný přístup má ale i samotná USA. Radši začnou střílet na balónky, než aby kápli božskou. 🙄

tarka ( 16. února 2023 19:12 )

tak tohoto ubožáka jsem byla nucena sdílet jako zaměstnanec....a od té doby, jsem jenom čekala, kdy ho ta jeho mladá křepelka kopne do...z celého srdce mu to upřímně přeji....byl to hajzl a natahal si na ministerstvo školství neuvěřitelné bezcharakterní gaunery...za miliony....

Jiří Zvěřina ( 16. února 2023 17:13 )

Přesně... Připadá mi, že na ministra školství kandidují vždy jen naprostá paka...

Jiří Zvěřina ( 16. února 2023 17:12 )

Dobš je tedy zase zjev...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa