Po tragické smrti svého syna a otce založila žena před lety s manželem záchrannou stanici Zrzečky v nouzi.

„Označovala jsem lesníkům stromy, kde hnízdí, aby se nekácely, stavěla pro ně budky, krmítka, piplala mláďata vypadlá z hnízda,“ líčila paní Soňa. Krmení, léčba, péče, to vše stálo dvojici ročně v průměru až 70 tisíc korun.

Aby si opuštěná mláďata nezvykla na člověka a mohla se vrátit do přírody, vyrobili si doma masku veverky a nasazovali si ji, stejně jako rukavice při jejich krmení.

Nemálo času věnovala Soňa Kecová také nechtěným nebo starým psům. Některé sama adoptovala, jiným našla domov na dožití. Jenže pak ženu zradilo zdraví.

Nemoc mozku

Defekt na mozku u ní vyvolal opakované mrtvice a částečné ochrnutí. I přes několik operací se stala doslova vězněm svého bolavého těla. Přesto se nechce svého „zrzavého“ poslání vzdát.

K tomu jí bude stačit přenosný miniaturní kyslíkový přístroj a speciální odlehčený elektrický invalidní vozík. Sní také o fotopasti, díky níž by své chráněnce mohla u krmítek sledovat i z postele. Paní Soně můžete pomoci ve sbírce ZDE.

Když mají hlad, vrátí se

O mláďata veverek vypadlá z hnízd se manželé starají do věku tří měsíců, kdy jsou již téměř k nerozeznání od dospělých. Sice se po vypuštění ihned rozutečou po lese, ale stále se vracejí na stanoviště, kde vždy najdou potravu. Stejně tak dospělé veverky tam vodí svoje mladé.

V lesích kolem Těrlické přehrady mají pro zrzečky Kecovi 32 stanovišť s krmítky, protože v rychle se měnící krajině složitě hledají potravu. „Naše veverky jsou silné, zdravé, a hlavně zcela divoké. Při posledním sčítání jsme v korunách stromů napočítali 500 hnízd,“ pochlubila se žena. Veverka je ze zákona chráněná.

Zloději krmítek

Péče o veverky je pořádně náročná. Ročně musí záchranná stanice nakoupit 1,5 tuny slunečnicových semínek, různé směsky semen a obilí, loupanou slunečnici a arašídy, vlašské a lískové ořechy, malé i velké lojové kuličky a peletky i koláče, moučné červy a speciální mléko pro osiřelá mláďata veverek. K tomu neustále obnovuje krmítka, protože je ničí vandalové nebo odnáší zloději...

VIDEO: Veverka mlsá dobroty z krmítka pro ptáčky v třinecké části Lištná.

Video
Video se připravuje ...

Veverka mlsá dobroty z krmítka pro ptáčky v třinecké části Lištná. fb

Fotogalerie
18 fotografií