Rodák z Prostějova zakotvil v Krnově jako textilák v tehdejších Závodech Stanislava Kostky Neumanna. S manželkou Eliškou a dalšími nadšenci založil už v roce 1952 loutkářský kroužek, který se postupem času proměnil ve známý amatérský soubor Krnováček. Scénou se jim stalo tehdy nepoužívané městské kino.

„Budova byla vlhká, nepodsklepená, vybavená jen lokálním vytápěním. Docílit přijatelné teploty znamenalo topit v tzv. pilinových kamnech celou noc před každým představením. I přes tyto potíže se souboru podařilo představit dětskému publiku 14. dubna 1953 hrou Sůl nad zlato,“ uvedl před časem pro deník.cz člen souboru Josef  Král.

Vytvořil i betlém

Jaroslav Janiš se věnoval hlavně scénografii a režii. Společně s manželkou vytvořil desítky originálních loutek, které zdaleka nezůstaly jen v Krnově. „Málokdo si již také dovede představit vánoční čas bez Betléma Krnovanů, jehož byl autorem,“ uvedla na facebooku města Krnova ve vzpomínce Šárka Kleinová.  

Řada ocenění

Za svou práci získal Janiš řadu ocenění. Nejvíce si považoval ocenění z roku 1978, kdy se stal nositelem čestného loutkářského odznaku národního umělce Josefa Skupy. V roce 2007 byl vyhlášen společně se svou manželkou významnou osobností města Krnova.

„Jaroslav Janiš byl však především skromný a obětavý člověk s velkým srdcem. Loutkáři se budou snažit udržet a rozvíjet tradici, kterou započal a které zasvětil celý svůj život,“ dodala Kleinová.

VIDEO: Zámek Chvaly u Prahy před časem ukázal nevídanou expozice čítající přes 200 loutek. Některé byly i metr vysoké, jiné přes sto let staré.

Video
Video se připravuje ...

V Zámku Chvaly je k vidění nevídaná expozice čítající přes 200 loutek. Některé jsou i metr vysoké, jiné přes sto let staré. David Zima

Fotogalerie
3 fotografie