Zatímco cestou do Istanbulu přespávala sama v horách, odrážela útoky toulavých psů nebo v Srbsku odmítala nabídky k sňatku, za rovníkem od Atlantiku k Pacifiku se bude snažit na 3 500 kilometrech neztratit se v pralesích a nepřiplést do roztržky drogových gangů.

„Příprava bude rozhodně náročnější a pečlivější,“ přiznala Nicolette, která s batohem na zádech a stopem poznává spolu s dalšími dobrodruhy svět už delší čas.

Přivedla si štěně

Momentálně se učí španělštinu a u toho jí sekunduje toulavé štěně, nalezené v Bulharsku. Čtyřnohý parťák Svili s ní zůstal, a po zbytek trasy a i přes složité peripetie jej nakonec dostala do Česka.

Žena je extrovert, a proto v putování sólo vidí změnu. „Neustále jsem obklopena lidmi, a když by šel někdo se mnou, uvízli bychom v bublině společné konverzace. Takto mám čas přemýšlet a zapovídat se s lidmi, které potkávám,“ vysvětlila.

Sledoval ji muž

Za nejnebezpečnější okamžik na štaci do Asie považuje střet s mužem, který ji nějaký čas pronásledoval. „Šla jsem dlouho po silnici, a Bulhara jsem měla stále v patách. Ztratila jsem se mu naštěstí v jedné vesnici, protože pak mě čekalo osm kilometrů lesem,“ dodala.

Nicméně ona sama hrozbu nějakého nebezpečí nepřipisuje žádné konkrétní zemi. „Je to o lidech,“ soudí. Anebo o psech. S těmi toulavými si opravdu užila těžké chvilky. Bránila se jim trekovými holemi a kameny. „Od té doby ke psům chovám obrovský respekt,“ svěřila se mladá žena.

Rodiče Havlové se prý přes strach o svou dceru umí přenést a ve všem jí fandí stejně jako její přítel. S ním chce ještě před Jižní Amerikou prokráčet Kanárskými ostrovy. Snem Nicolette Havlové (22) je ujít na každém obydleném kontinentu 1 000 kilometrů.

Každá země něco jiného

Během pouti do Asie žena ocenila v Maďarsku chvilky, kdy jí lišky dávaly dobrou noc, v Rumunsku nedotčenou přírodu, v Srbsku neutuchající pohostinnost místních, Bulharsko jí navždy bude připomínat fenka Svili a Turecko vůně orientu.

V Istanbulu pobyla Nicolette jen čtyři dny. Únava z dlouhé pouti jí už nedovolila obíhat památky. „Někdy příště,“ řekla. Z cíle do Havířova dojela na 17 stopů za 71 hodin a 45min.

Na bolest si lze zvyknout

Nicolette si během 2 500 kilometrů užila i spoustu bolesti. „Na to, že bolí nohy a svaly, si člověk zakrátko zvykne a tělo se brzy námaze přizpůsobí. Jenže jsem cestou dostala zánět achilovky a střevní obtíže s velkými bolestmi břicha, takže jsem se zastávce v nemocnici nevyhnula,“ uvedla Havlová.

Zatímco cesta do Asie trvala Havlové 104 dnů a stála ji okolo 50 tisíc korun, přechod Jižní Ameriky bude podle ní vyžadovat dvojnásobek času a šestinásobek částky.

Žena vystudovala marketing ve Velké Británii a nyní pracuje jako horský průvodce pro cestovní kancelář. V tomto směru se hodlá zdokonalovat a časem osamostatnit.

VIDEO: Aleš Háma: Než skončím v LDNce, tak si chci užít pořádní dobrodružství.

Video
Video se připravuje ...

Aleš Háma: Než skončím v LDNce, tak si chci užít pořádní dobrodružství Videohub/ Linda Štrobachová

Fotogalerie
19 fotografií