Požár paneláku v Hrabinské ulici vypukl před 10. hodinou dopoledne a byl vidět na kilometry daleko. Ze střechy, kterou celou pohltily plameny, stoupal černý hustý kouř. Podle informací z místa se nejprve ozval výbuch a okamžitě po něm vyšlehly mohutné plameny...

Video
Video se připravuje ...

Panelák v Českém Těšíně zachvátil mohutný požár. fb

„Při příjezdu prvních jednotek na místo události se z oken ve 12. nadzemním podlaží valil silný hustý kouř a šlehaly plameny,“ uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Nasadili nejdelší žebřík

Hasiči ihned zahájili zásah vnitřními zásahovými cestami a nasadili postupně tři automobilové žebříky - včetně nejvyššího v Moravskoslezském kraji se záchrannou výškou 53 metrů.

Paní Anna (69) ze sousedství líčila, jak zoufalí lidé vybíhali ven jen tak. „Pak hasiči hledali zmateného starého pána, aby nezmrzl,“ řekla. 

Zranění nájemníci i popálený hasič

V akci bylo 13 hasičských jednotek. Hasiči vyhlásili 2. stupeň požárního poplachu a k zásahu se začaly sjíždět profesionální a dobrovolné jednotky i z okolních obcí a měst. Přijeli také hasiči z polské strany města.

„Šest osob bylo zraněno, z toho jeden člověk utrpěl menší popáleninu, ostatní se nadýchali zplodin nebo trpí stresovou reakcí. Z domu bylo evakuováno 34 lidí, včetně zraněných. Čtyři lidé byli převezeni do nemocnice," uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák. Lehčí popáleniny utrpěl i jeden z hasičů.

Požár se podařilo lokalizovat krátce po 11. hodině, další necelou hodinu trvala likvidace - rozebírání konstrukcí, dohašování ohnisek a pečlivá kontrola termokamerami.

Zničené byty

Plameny či zplodiny hoření zničily čtyři byty v zasaženém podlaží. Statik po provedené kontrole rozhodl o nutnosti stabilizace zasaženého bytu.

Na místě události v současné době pracuje tým vyšetřovatelů z řad hasičů i policistů, kteří zjišťuje, jak požár vznikl. Škoda je předběžně odhadována na 5 milionů korun. 

„Zničené nebudou jen čtyři horní byty, ale i patro nebo dvě pod nimi. Viděla jsem, jak je voda při hašení zaplavuje,“ dodala svědkyně Anna.Poškozeny mají být i rozvody v domě či výtah.

Hasiči po poledni uvedli, že výbuch baterie nebo powerbanky je jedna z vyšetřovacích verzí příčin požáru.

„Momentálně situaci řeší Těšíňan, což je bytové družstvo, kterému byty patří. Máme u nich krizovou manažerku a jsme připraveni, pokud by nebylo v jejich silách zajistit náhradní ubytování postiženým rodinám, se o to postarat," řekla mluvčí Českého Těšína Marcela Hladká.

Fotogalerie
20 fotografií