Argo, Jerry, Brok, Lejla, Bady, Jim, Merlin, Ester… a další borderky se buď zaběhly, nebo někde objevily, a nálezci naopak sháněli majitele. Jen na Frýdecko-Místecku jich bylo letos přes deset.

Podle Martiny K. z organizace Psí detektiv obecně zatoulaných zvířat letos výrazně přibylo. Od psů po kočky a nedá se říct, že by vedly jen borderky. „Když byli lidé v době covidu doma, nabrali si spoustu zvířat. Pak se vrátili do práce, nemají na ně čas a ona se nudí,“ popsala detektivka příčinu.

„Samozřejmě živější plemena, která potřebují hodně pohybu, trpí nejvíc a pak častěji utíkají. K nim borderky patří,“ dodala žena s tím, že ale 95 procent ztracenců se během krátké doby najde. U zbytku je ve většině případů poznámka – ve zvířecím nebi.

Nepomohla ani odměna

Bez odpovědi skončil třeba příběh borderky Eli, kterou majitelka z Ostravy usilovně hledala všemi možnými prostředky letos v únoru a za její nalezení nabízela až 50 tisíc korun.

Po border kolii Argovi vyhlásila pátrání Iveta Chválová z Nýdku na Třinecku už několikrát. Naštěstí se pokaždé našel. „Bydlíme v horách, takže pohybu má dost. Ale když zacítí háravou fenku, odejde klidně s turisty,“ vysvětlila žena.

Po roce a půl doma

Nejvyšší odměna, kterou nabízí majitelka za nalezení pejska v databázi, činí momentálně 150 tisíc korun, další je ochotná zaplatit 75 tisíc korun.

Podle Martiny K. z Psího detektiva se jedna z koček našla dokonce až po roce a půl. „Zřejmě ji měl někdo zavřenou doma a konečně se jí podařilo zdrhnout a vrátit se kam patří,“ dodala detektivka.

VIDEO: Marek Ztracený nazpíval song k filmu Gump - pes, který naučil lidi žít.

Video
Video se připravuje ...

Marek Ztracený nazpíval song k filmu Gump - pes, který naučil lidi žít Bioscop

Fotogalerie
9 fotografií