Nicolas se narodil ve Spojených státech, kde osud jeho rodiče, oba Čechy, svedl dohromady. „První terapie jsme tedy řešili v USA. Nicolasovi byl zhruba rok, nikam se tehdy vývojově neposouval, báli jsme se,“ řekla Nicolasova maminka.

Časem se potvrdila Nicolasova diagnóza, těžký autismus s přidruženými vadami. Péče o chlapce byla čím dál náročnější a manželé Sosnovi se museli vrátit do Česka. „Přece jen tady máme rodinu, tedy více lidí na pomoc,“ podotkla paní Romana.

Má svou hlavu

Život s Nicolasem znamená být připravený na vše. „Je to svéráz, stále něco vymýšlí, musím být stále ve střehu. Můžete ho učit pravidla, ale nečekejte, že je dodrží. Když se usmyslí, že se na půl hodiny zastaví a bude stát, nehnete s ním. Když chce hodinu strávit v bahně, nevyleze z něj,“ vypráví klučinova máma.

„Může si svou divokostí i sám ublížit, může být agresivní. Stalo se, že jsme jeli autem do speciální školy jinou trasou, než je zvyklý. Pak vzteky kopal do dveří od auta,“ uvedla příklad Romana Sosna.

Sestra to nemá lehké

Nicolas má starší sestru Dominiku (10), která je však v nelehké pozici. „Trpí tím. Je těžké něco dělat jako rodina. Když se jeden z nás rodičů věnuje Nicolasovi, druhý může vzít Dominiku třeba na výlet, to ano. Ale když jedeme někam společně, Nicolas nás zaměstná všechny,“ líčí Romana Sosna.

Nemluví se o tom

Nicolasova maminka o synovi promluvila proto, že se o autismu jako celoživotní nemoci příliš nemluví.

„Často se projevy autismu u dětí svádí na výchovu či spíše nevychovanost. Chci říct, ať lidé nesoudí předčasně, protože autisty jen tak nevychováte. Je to spíše o snaze se domluvit. Je to taková ta metoda pokus-omyl. Napoprvé pochopíte, že tohle nejde, zkusíte jiný způsob,“ vysvětlila.

Modré dny pro autisty

Spolek ADAM dohodl s hypermarketem Globus v Havířově vstřícný krok pro rodiny s autisty, první takový v Česku. V úterní odpoledne obchoďák vždy ztlumí světla a vypne hudbu.

„Autistické děti mohou snadno rozrušit zvuky, světlo, pachy, množství lidí, rušné prostředí. Mohou dostat i afekt. Tento vstřícný krok od řetězce velmi vítáme,“ řekla ředitelka spolku Marie Gerdová.

Co je autismus?

Zjednodušeně řečeno vývojová porucha projevující se problematickou sociální interakcí, opakujícími se vzorci chování a narušenými komunikačními schopnostmi. Dá se říci, že každý autista je „jedinečný“, v podstatě je nemožné je jednoznačně zaškatulkovat.

Aspergrův syndrom, který se považuje za jeden z typů autismu, mívají lidé s vysokou inteligencí až genialitou. Problém mají s komunikací s okolím.

VIDEO: Jaký je život s postiženým dítětem?

Fotogalerie
5 fotografií