Objekt postavil v roce 1970 tehdejší Výzkumný ústav v takzvaném Bruselském stylu a ve své době byl hodně novátorský. „Při stavbě bylo použito hodně inovačních řešení. Je to dobrý a poctivý dům, je zdravý,“ uvedl architekt David Kotek.

Svůj název Černá perla budova získala podle skleněné fasády s černými výplněmi. Tato dominantní barva by měla být podle Kotka zachována. Jen s tím rozdílem, že černé sklo nahradí fotovoltaické panely.

Desítka ordinací

Celá fasáda se tak stane elektrárnou a bude produkovat okolo deseti megawat hodin elektřiny. „Díky tomu bude ale energeticky náročný provoz zdravotnického zařízení přibližně ze 30 procent nezávislý,“ podotkl Kotek. Náklady na rekonstrukci se odhadují zhruba na 120 milionů korun.

Od dubna příštího roku by výškovou budovu měli užívat lékaři privátní kliniky. „Klinika bude generálním nájemcem. Využijeme všechny prostory,“ řekla generální ředitelka Moravian Premium Car Helena Ruszová. V budově bude sídlit desítka odborných lékařů. Například pediatr, kardiolog či praktický lékař.

Rozvoj lokality

Pro obvod jde o významnou lokalitu a rekonstrukce Černé perly odstartuje její další rozvoj. Radnice má s okolím objektu další plány. Chce například zbourat nedaleké garáže, které od jejich majitelů postupně vykupuje.

„Chceme lokalitu spojit, vyčistit a připravit na další rozvoj,“ uvedla starostka Poruby Lucie Baránková. Stěhování například čeká nedalekou vozovnu autobusů. I tento areál by měl mít v budoucnu nové využití.

VIDEO: Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna před několika lety zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek.

Video
Video se připravuje ...

Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek. Šumavská Tower s.r.o.

Fotogalerie
10 fotografií