Pokoje jsou nově vybavené nábytkem včetně dětských postýlek. Nechybí ani pračky, sušičky, kuchyňka, wifi, recepce či společenská místnost pro setkávání a vyučování.

„Vybudujeme ještě hernu a plochu pro venkovní zabavení dětí,“ uvedl náměstek primátora Jiří Kajzar. Kasárna s lesním areálem patří armádě – raketové protivzdušné obraně Ostravska.

Video
Video se připravuje ...

Studenti Masarykovy univerzity původem z Ruska a Běloruska natočili video, kde odsoudili válku. MU Brno

Lidé, kteří ve Frýdku-Místku poskytli bezplatné ubytování Ukrajincům v období od 24. února až 25. března, mohou požádat město o příspěvek. U živnostníků je to 300 korun na osobu a den a u ubytovatelů bez živnosti může dar činit až 20 tisíc korun.

Pěstouni našli domov

Pro 23 pěstounských rodin, kde je dohromady 83 dětí, našlo ubytování díky společnosti Heimstaden, která je připravila spolu s organizací SOS dětské vesničky. „Pěstounské rodiny mají za sebou náročnou cestu. Ty, které cestují až z východu, jely vlakem a střídavě se schovávaly v krytech. Cesta do Česka tak trvala řadu dní,“ uvedla Kateřina Piechowicz. Společnost pro rodiny připravila vybavené byty, nábytek pomáhali montovat dobrovolníci.

„Bylo to velmi psychicky náročné zejména pro nejmenší děti. Nevěděli jsme, kolik z nich cestu zvládne. Někteří do vlaku ani nenastoupili ze strachu, že je to příliš nebezpečné,“ uvedla ředitelka českých SOS dětských vesniček Jindra Šalátová.

Heimstaden nabídl státu a kraji pro uprchlíky z Ukrajiny 500 bytů, zdarma včetně energií. „V současné době je jich obsazeno zhruba 100,“ uvedla Piechowicz.

Informace pro uprchlíky

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

 
23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Kompletní online
Fotogalerie
85 fotografií