„Poprvé a naposledy v životě mě přepadl mikrospánek. Ten trval jen pár vteřin, když jsem jel asi třicítkou okolo zastávky Elektra,“ řekl Daniel Č. pro Blesk.cz.

Poblíž vyhlášené ulice Stodolní tramvaják cítil, jak ho ovládá únava. „Probudil jsem se nárazem do jiné soupravy, která před mojí stála na červenou. Cuklo to, lidi padali na zem. O tři metry jsem ji tam posunul před sebou,“ popisoval náraz.

K smrti unavený

Už den před osudným střetem kvůli únavě sjel s tramvají z trasy. „Nevšiml jsem si tu výhybky. Dávali mi dýchat, i test na drogy. Byl jsem čistý, jen jsem pořádně kvůli nařízeným směnám a přesčasům pořádně nespal,“ pokračoval ve výčtu událostí.

Že je k smrti unavený, prý hlásil nadřízeným. Ti ale prý jeho žádosti pomíjeli. „V den té nehody zaspal, nepřišel na nástup. Dali jsme mu dýchnout, alkohol v sobě neměl. Kdyby řekl, že je unavený, a že se na jízdu necítí, vyměnil bych ho,“ tvrdil u soudu tehdejší výpravčí.

„Dopravní podnik nás přetěžoval, chyběli mu řidiči kvůli koronaviru. Nezaspal jsem tehdy někde doma, ale v čekárně podniku, domů do Orlové bych nestihl při dělených směnách dojet. Udělal jsem chybu, že jsem nedal výpověď,“ přiznal Daniel Č.

»Papíry« potřebuje

Přiznal se i k nehodě a litoval, že zranil deset lidí. S  části z nich je v kontaktu a omluvil se jim. „Byla to moje chyba, že jsem na tu tramvaj totálně vyčerpán nastoupil,“ dodal u soudu, který konstatoval, že se dopustil obecného ohrožení z nedbalosti.

S pokorou vyslechl i rozsudek. Podmíněný trest 30 měsíců s odkladem na tři roky, pokutu 25 tisíc a též zákaz řízení všech drážních vozidel na 22 měsíců. Právě kvůli zákazu zvažuje proti verdiktu odvolání. »Papíry« na tramvaj prostě potřebuje.

„Rád bych dělal řidiče tramvaje v Praze, kde žiju, a od března hlídám jako ostraha velvyslanectví. Od půlky dubna jsem už mohl dělat u pražského dopravního podniku, budu si muset počkat,“ krčil rameny Daniel Č.

VIDEO: V centru Ostravy se srazily dvě tramvaje, osm cestujících se zranilo, říká mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. 

Video
Video se připravuje ...

"V centru Ostravy se srazily dvě tramvaje, osm cestujících se zranilo, říká mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. ZZS MSK

Fotogalerie
5 fotografií