Ani tři měsíce neuplynuly od tragického střetu kamionů u Jablunkova s jedním mrtvým a úsek v pondělí kvůli havárii těžkotonážních vozů v Mostech u Jablunkova zase několik hodin stál.

„Kamion vezl na přívěsu další tahač, který se při nehodě uvolnil, rozkmital a spadl na vozovku. Druhý kamion s návěsem papíru do něj narazil,“ popsal velitel mosteckých hasičů Tomáš Kohut.

Oba řidiči byli zranění. Pro jednoho letěl vrtulník. „Je mimo ohrožení života,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Silnici v délce 100 metrů masivně pokryla nafta.

Zrádné kilometry

Silnice v úseku  Mosty u Jablunkova - Hrádek je snad prokletá. „Těch pár kilometrů může být pro řidiče zrádných v tom, že vedou kopcem, čili se na vozovce, která je trochu zešikma, drží sníh i led. O kousek dál už je sucho,“ zmínil Kohut.

Nepozornost, nevyvážený náklad, rychlost, ke které svádí rovný úsek u hranice se Slovenskem, údržba silnice, díry v cestě, to všechno podle velitele hraje svou roli. I místní označují trasu za rizikovou.

Děsivé prvenství

Místo má i smutné prvenství, co se týká nejtragičtější nehody v kraji před pár lety. Pod lyžařským areálem na obchvatu Mostů u Jablunkova zemřela dívka (†9) a její babička (†64), bratr (12) se těžce zranil. Naboural do nich nepozorný slovenský řidič (44).

Viník sedí za volantem

Velitel mosteckých hasičů Tomáš Kohut je přesvědčený, že viníka nehod je třeba hledat téměř vždy v kabině auta, a to platí i pro obchvat Mostů u Jablunkova, na kterém zasahuje.

„Po každé tragické nehodě se smrtelným zraněním vyjíždí na místo dopravní inženýr, aby se podíval, zda za událostí není třeba rozbitý povrch komunikace, nesprávné či poškozené dopravní značení, nepřehlednost úseku nebo jiná závada. Málokdy se však něco takového potvrdí,“ dodala mluvčí policie Kateřina Kubzová.

VIDEO: Tragická dopravní nehoda u Jablunkova z listopadu 2021.

Video
Video se připravuje ...

Tragická dopravní nehoda u Jablunkova Aktu.cz

Fotogalerie
12 fotografií