Zdálky spíše připomíná dřevěný visutý most, fronty lidí na obou „jeho“ koncích však prozrazují, že jde o plně funkční a poněkud nadrozměrnou houpačku. „Je milé vidět dospěláky, jak se zastaví a za chvíli už se houpou,“ poznamenala Markéta.

Postavit houpačku byla skutečná výzva. Samonosná konstrukce musela být vyvážená a hlavně se musela hýbat. „Jak dlouhá nakonec bude? To záleží na tom, co materiál dovolí,“ upozorňoval předem její autor, architekt Jan Tyrpekl. Nakonec má skoro 10 metrů!

Větší dálka, větší zábava

„Za poslední rok jsme si museli držet od ostatních větší odstup, než by nám bylo libo. Ale existují případy, kdy čím větší je vzdálenost, tím větší zážitek to může být,“ popsal své dílo Tyrpekl.

Není to však zdaleka jediná roztodivnost v ulicích Krnova. Před radnicí vzniklo bludiště z přepravek, symbolizující složitou cestu k úřednímu razítku. Lze narazit i na lavičku inspirovanou chobotnicí, siluety dětí čutajících fotbal, či zdobně vyřezávaný kmen s názvem Rukáv na sídlišti mezi paneláky.

Bydlení pro uprchlíky

Na nuzné bydlení uprchlíků v řeckých táborech si vzpomněla Veronika Richterová. V zahradě městské knihovny postavila boudu z 800 PET lahví plněných pískem či zeminou a z 20 palet. Drobné škvíry mezi nimi v létě domek ochlazují, na zimu jsou utěsněny a stěny překryty plachtou, zevnitř dekami.

„Jakkoli je domek jen skromná náhražka důstojného bydlení, může dodat postrádaný pocit soukromí i hrdosti na vlastní zručnost,“ popsala dílo výtvarnice.

Chobotnice zůstane

Jeden z objektů, který si Krnov ponechá, je lavička u kina Mír s názvem Squid, která je inspirována chobotnicí. Je složena z 200 dílů. „Použito bylo 1,2 tuny materiálu. Každý dílec prošel procesem broušení a povrchovou úpravou pro zvýšení životnosti,“ popsali tvůrci ze studia Natureon.

VIDEO: Festival Landscape v Praze v roce 2018.

Video
Video se připravuje ...

Schodiště na karlínském břehu vzniklo díky festivalu Landscape Eva Fornálová

Fotogalerie
8 fotografií