„Není fér ho nazývat střelcem, protože jeho skutečnou vášní je včelaření,“ uvedl Miloslav Jančík, který má rozsáhlé zkušenosti v oblasti nutné obrany a krajní nouze, je rovněž jedním ze dvou právníků, kteří Jana B. zastupují.

„Zbraň 20 let držel a nosil pro bezpečnost svou a své ženy, s ohledem na to, že žijí na samotě,“ dodal.

Včelaře dojala solidarita z celé republiky. „Rád bych všem lidem, kteří mi vyjádřili podporu, poděkoval. Velmi si jí vážím a je mi velkou oporou,“ vzkázal Jan B. přes druhého advokáta Tomáše Gawrona, jenž se specializuje na oblast civilního držení zbraní. „Více se z pochopitelných důvodů nechce vyjadřovat,“ dodal Gawron.

Desetitisíce na účtu

Sbírku na právní služby založil Jan Šafařík, provozní střelnice v Opavě, která je od Vochova vzdálena takřka 500 km. Muže z Vochova osobně nijak neznal.

Do týdne po události bylo na transparentním účtu 160 tisíc! Peníze poslali lidé z celého Česka. „Částku 125 tisíc jsem vybral a pánovi osobně předal. Je to milý a sympatický člověk. Byl překvapen a dojat,“ vylíčil Šafařík.

Ten doufá, že peníze pomohou nejen včelaři. „Tato situace obranné střelby je pro ČR v mnohém nová. Výše vybrané částky může mít vliv na kvalitu zpracování tohoto případu, který bude sloužit jako precedens pro možné další podobné situace,“ dodal Šafařík.

Čeká se na balistiku

Vyšetřování události nadále pokračuje. „Probíhají úkony trestního řízení. Abychom nenarušili jejich průběh, nebudeme sdělovat bližší informace,“ řekla policejní mluvčí Ivana Jelínková. Podle informací Blesk.cz kriminalisté čekají mimo jiné na výsledky balistické expertizy.

Co se stalo?

Do bývalého drážního domku se měl 24. března nad ránem vloupat muž. Netušil ale, že uvnitř je majitel. Ten na něj vystřelil a zasáhl ho údajně do hrudníku. Postřelený stihl vyběhnout před dům, tam ale zůstal ležet.

Sám majitel mu měl poskytnout první pomoc, ale zranění muže bylo smrtelné. Pomoci už mu nemohli ani záchranáři. Podle dosud nepotvrzených zpráv šlo o dříve odsouzeného vraha, který měl zabít seniora v Chodově na Sokolovsku.

Vžil se do jeho situace

Sbírku na právníky založil Jan Šafařík, který drží všechna dostupná zbrojní povolení u nás, na základě zkušenosti z USA. „Byl jsem tehdy ve vězení za nedovolené ozbrojování. Nosil jsem u sebe pistoli, přestože jsem legálně dle zákonů USA nemohl. Tehdy mi velmi pomohla podpora okolí a vědomí, že jsem v rodině stejně smýšlejících lidí, kteří stojí za mnou. Také jsem měl příležitost zjistit, že moje svoboda sahá jen tak daleko, jaká je hloubka mojí peněženky. Proto se uspořádaly sbírky na právní pomoc, která se vyšplhala na 5000 dolarů,“ říká na rovinu.

Transparentní účet na podporu včelaře Jana B. nechal Jan Šafařík aktivní do konce dubna. Více informací ZDE.

VIDEO: Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu.

Video
Video se připravuje ...

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu. Jiří Marek

Fotogalerie
9 fotografií