Během fotbálku s kamarády si na chvíli sedl na lavičku, když to přišlo. „Zničehonic mi začaly slábnout ruce a bolet záda. Poté doma už mě zlobily i nohy, necítil jsem ani je. Mamka volala sanitku. Měl jsem velký strach, co se děje,“ líčil Dominik.

Záludný zánět

Chlapec byl v nemocnici v Ostravě uveden do umělého spánku a začal boj o jeho život. „Je to pro nás neskutečný šok. Ze zdravého kluka se nám během chvilky stalo ležící a těžce nemocné dítě. Láme nám to celé rodině srdce,“ řekla školákova maminka Kateřina (40).

Klučina absolvoval veškerá možná vyšetření. S negativním výsledkem. „Pak lékaři přišli s diagnózou: Zánět míchy, který nemá jasnou příčinu,“ dodala Kateřina.

Spásná komora

Život bezprostředně Dominikovi zachránily speciální léky a pomohly pak následně i pobyty v hyperbarické komoře. Celkem jich absolvoval 29! Do těla se mu pomalu začal vracet cit.

Video
Video se připravuje ...

Dominika (12) z Těškovic na Opavsku z hodiny na hodinu postihla zákeřná nemoc. Ze zdravého kluka byl rázem ležák. Nad nemocí se mu ale daří vítězit. rodinný archiv

„Po této léčbě se mi konečně vrací síla a pohyb do rukou a mám zpět cit téměř v celém těle. Dobře se mi dýchá a celkově se cítím silnější. Mám velkou radost a čekám až se přidají i nohy,“ těší se klučina.

Učí se zase hýbat

Návrat do běžného života ale jde složitě. Školák je stále na invalidním vozíku. „Moc bych si přál opět jezdit na kole, hrát fotbal a dělat vše, co mám rád,“ smutní Dominik, který poctivě cvičí v proslulém rehabilitačním centru v Lužích.

Ze zlého snu má Dominik naději se „probudit“ jen díky nákladné rehabilitaci. Ta zahrnuje i rozpohybování prstů, rukou i nohou pomocí nejrůznějších cvičení i robotů simulujících lidské pohyby.

Bojuje jako tygr

Léčba, rehabilitace a vše s tím spojené je po konzultacích s fyzioterapeuty, nadacemi a rodiči s podobně zasaženými dětmi vyčíslena na více než 2 a půl milionu korun!

„Já ale budu bojovat jako tygr, mé nejoblíbenější zvíře!“ nevzdává se. Chcete-li Dominikův příběh ještě podrobněji, najdete ZDE

Fotogalerie
11 fotografií