Dosud největší architektonickou soutěž město vyhlásilo v srpnu 2018. Loni oznámilo vítěze, kterým se stali autoři ze studií Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy.

Podle architektů bude budova šetrná k životnímu prostředí. Vytápěná by měla být tepelnými čerpadly, zvažuje se i využití důlních vod, prosklené části budou ze speciálního skla, aby se zamezilo úniku tepla. Zajímavostí bude, že do budovy se bude přivádět světlo pomocí soustavy světlíků, které ale zároveň bude možné zatemňovat. V objektu se počítá s využitím javorového dřeva.

Přípravy začínají

„Stavba bude výjimečná nejen svým vizuálním řešením, ale slibuje rovněž ekologickou udržitelnost, což Ostravu posouvá opět do popředí světového zájmu,“ uvedl primátor Tomáš Macura.

Začíná se připravovat dokumentace pro povolení stavby, která by měla být k dispozici koncem příštího roku. „V roce 2022 proběhne příprava podkladů pro soutěž na zhotovitele, samotná soutěž, podpis smlouvy a zahájení stavby jako takové. Stavba je v tuto chvíli odhadována na 32 měsíců,“ řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová. První koncert v nové hale by tak návštěvníci mohli slyšet v roce 2024.

Vždy v provizoriu

Podle Jana Žemly, ředitele Janáčkovy filharmonie Ostravy, která bude sál využívat, by jeho výstavba neměla ohrozit fungování filharmonie. „Janáčkova filharmonie jako jeden z největších českých orchestrů existuje již 70 let. Od svého vzniku nikdy neměla koncertní sál, nikdy neměla vlastní zázemí. Vždycky, a i v této době, funguje v provizoriu. Stavbou koncertního sálu s adekvátním zázemím se konečně přiblíží evropským standardům,“ míní Žemla.

Kromě vzniku nového koncertního sálu se proměny dočká i samotný Dům kultury města Ostravy, který ve svých prostorách nabídne kompletní zázemí pro filharmonii, zkušebny, edukační centrum i nahrávací studio. Náklady na celý projekt a jeho výstavbu jsou odhadovány na 2,2 miliardy korun, město stále počítá s pomocí kraje i státu.

Varhany v bronzu

Studie přístavby sálu s kapacitou 1300 míst, jejíž součástí bude také prosklený vestibul či kavárna, počítá s přebudováním současného společenského sálu v kulturním domě na komorní prostor s kapacitou 475 míst. Sály budou využívány pro hudební produkce napříč hudebními žánry.

„Uvažujeme o přírodních materiálech – šedě lazurované dřevěné obklady v kombinaci s šedým nebo modrým polstrováním sedaček a součástí toho návrhu je i návrh varhan, které budou provedeny v bronzu,“ popsal podobu koncertního sálu architekt Martin Kropáč z Architecture Acts.

Sál bude podle něj vybudován tak, že hlediště bude kolem celého pódia, což zaručuje špičkovou akustiku a srovnatelný zážitek pro všechny návštěvníky.

Fotogalerie
13 fotografií