Nový parkovací dům podle návrhu Projektstudia EUCZ má být dalším krokem ke zlepšení situace s parkovacími místy v centru města. Bude v něm desetkrát více parkovacích míst než na současném parkovišti, které se kvůli domu změní ve staveniště. To současné má kapacitu pouhých 70 míst.

Projekt je zajímavou reakcí na návrh koncertní haly. Do struktury města přinese nový prvek, kterým ho obohatí. Pomůže vyřešit potřebu parkování v této atraktivní lokalitě. Poslouží nejen návštěvníkům institucí v okolí, ale také rezidentům,“ uvedl primátor Tomáš Macura.

Návrhů byly desítky

Primátor byl členem poroty, která návrhy vybírala. Sešlo se jich celkem 42, dva z nich nesplnily podmínky architektonické soutěže a byly vyřazeny. Na vítězi se shodla většina porotců.

V sousedství Domu kultury města Ostravy, postaveném ve stylu socialistického realismu tak začnou vyrůstat stavby nové generace.

 

Stavby z budoucnosti

„Lokalitu, kde plánujeme výstavbu parkovacího domu, budou již brzy lemovat významné stavby, které zásadním způsobem ovlivní tuto část města, ať už to bude nová koncertní hala nebo Černá kostka vědecké knihovny,“ doplnila náměstkyně Zuzana Bajgarová. 

Dodala, že do budoucna se bude řešit celá koncepce ulic 28. října a Opavská. „Nyní představují spíše bariéru. Tu chceme eliminovat a vytvořit přirozenější propojení s centrem města,“ vysvětlila.

Za dva roky chtějí stavět

Stavba by podle odhadů města měla začít v roce 2021, do té doby bude potřeba vyřídit veškeré formality. Ze všeho nejdřív musí město s vítězem podepsat smlouvu na projektovou dokumentaci. Náklady se odhadují na 360 milionů korun.

Ostatí návrhy, které město posuzovalo, veřejnost uvidí formou výstavy v prozatím neupřesněném termínu.

VIDEO: Požár na sídlištích je noční můra hasičů. Těžko se totiž do paneláků dostávají kvůli špatně zaparkovaným vozidlům.

Video
Video se připravuje ...

Požár na sídlištích je noční můra hasičů. Těžko se totiž do paneláků dostávají kvůli špatně zaparkovaným vozidlům. David Zima