Výbuch metanu ukončil před 60 lety, 22. května 1960, životy 54 horníků v dole Hlubina v Ostravě. Tato tragédie patří mezi tři nejhorší důlní neštěstí v poválečné historii. Režim o události mlčel. Tehdejší Rudé právo o tragédii informovalo až dva dny po výbuchu, v úterý 24. května, kdy se již konalo poslední rozloučení s většinou obětí.

Vyšetřování ukázalo, že výbuch nahromaděného metanu zapříčinil zkrat elektrického osvětlení. Výbuch zasáhl sloj Flora a kromě 54 obětí si vyžádal i tři zraněné. Všechny oběti se otrávily, v dole ani nebyl zaznamenán požár.

Špatná bezpečnost práce

Na záchranářských pracích se podílelo 260 záchranářů. Vyprošťování obětí v těžkých podmínkách v nízkém porubu trvalo sedmnáct hodin. Z celé oblasti se podařilo zachránit 19 horníků.

Na začátku 60. let, kdy vládnoucí komunistický režim kladl hlavní důraz na objem vytěženého uhlí a opomíjel pravidla bezpečnosti práce, se v krátkém časovém sledu přihodilo podobných tragédií hned několik.

Důl založil Rothschild

Důl Hlubina (německy Tiefbauschacht) byl založen roku 1852 významným průmyslníkem Salomonem Mayerem Rothschildem. Po druhé světové válce byl důl zestátněn, začleněn do národního podniku Ostravsko-karvinské kamenouhelné doly a v letech 1946 až 1949 krátce přejmenován na Důl Bohumil Laušman. Po změně politických poměrů se znovu vrátil ke svému původnímu názvu.

Těžba uhlí zde probíhala až do roku 1992. Za dobu svého trvání vytěžil důl přes 47 milionů tun koksovatelného uhlí. Důlní jámy byly po zastavení těžby zasypány.

Ostravské Hradčany

Důl Hlubina v současnosti tvoří společně s přilehlou koksovnou a vysokými pecemi Vítkovických železáren ojedinělý industriální komplex, známý jako „ostravské Hradčany“. Soubor je zapsán mezi národní kulturní památky ČR a usiluje o zapsání na seznam UNESCO.

Důlní neštěstí

*květen 1892 – 319 mrtvých horníků, důl Marie v Březových Horách u Příbrami

*červen 1894 – 235 mrtvých horníků, důl Františka a Jan Karel na Karvinsku

*leden 1934 – 142 mrtvých horníků, důl Nelson III. v Oseku u Duchcova

* červenec 1961 – 108 mrtvých horníků, důl Dukla v Havířově-Dolní Suché

*září 1981 – 65 mrtvých horníků, důl Pluto v Louce u Litvínova

*prosinec 2018 – 13 mrtvých horníků, důl Stonava

VIDEO: Horníci k ukončení těžby uhlí v dolu Lazy.

Video
Video se připravuje ...

Horníci k ukončení těžby uhlí v dolu Lazy