*Ve FN Ostrava se v úterý 10. prosince kolem sedmé hodiny ráno střílelo.

*Útočník vtrhl do budovy polikliniky na ambulanci traumatologie a začal bezhlavě pálit.

*Sedm mrtvých (4 muži a 3 ženy) a 2 zranění. Jedna vážně zraněná žena zemřela ve čtvrtek v nemocnici.

*Pachatel střelby - technik Ctirad Vitásek (†42) se po útoku doznal své matce a při policejním zásahu se střelil do hlavy. Zemřel po 30minutové resuscitaci na lesní cestě u Děhylova na Opavsku.

*Důvodem nepochopitelného masakru měla být pachatelova představa, že i když je nemocný, nikdo mu nechce pomoci.

*Provoz nemocnice se obnovil částečně druhý den, ve čtvrtek již byl v plném provozu.

*Čekárny hlídá nemocniční ochranka.

*Za mrtvé a zraněné proběhla ve středu večer mše. Pronesena byla i modlitba za vraha.

Útok střelce ve Fakultní nemocnici v Ostravě
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
21:30
12. 12. 2019

Vážení čtenáři, pro dnešní den je to z online zpravodajství vše. O podrobnostech z Ostravy vás budeme informovat i v dalších dnech.

 
19:59
12. 12. 2019

Čtvrtou mužskou obětí je Oskar J. (†28) "Jsme ho každý den potkávali ve škole jako velmi veselého, milého a sympatického kluka," řekla TV Nova bývalá učitelka, která přišla před nemocnici zapálit svíčku na památku mladého muže.

 
18:03
12. 12. 2019

Stav ženy, kterou útočník střelil do hlavy, byl od úterka kritický, nemocnice ve středu oznámila, že se její zdravotní stav ještě zhoršil a tato situace přetrvávala i dnes ráno. "Těžce zraněná zemřela," sdělila mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Další dva zranění muži jsou mimo ohrožení života, jeden byl dnes již z nemocnice propuštěn do domácí péče.

 
17:42
12. 12. 2019

Masakr v ostravské nemocnici má sedmou oběť. Zemřela těžce zraněná žena, pachatel ji měl střelit do hlavy.

 
16:42
12. 12. 2019

Masový vrah v ostravské nemocnici zabil i bývalou pracovnici - laborantku z místního krevního centra. Žena pracovala v nemocnici čtyřicet let, informoval server Novinky. Informaci potvrdila i primářka Krevního centra Ostrava Zuzana Čermáková s tím, že žena byla již v důchodu. "Byla poctivá a důsledná laborantka," řekla Blesku její kolegyně.

 
15:59
12. 12. 2019

Lidé už na podporu rodin obětí ostravské střelby a zraněných poslali během zhruba 15 hodin od vyhlášení veřejné sbírky více než 270.000 korun. Číslo účtu přitom bylo zveřejněno ve středu večer. Sbírka vyhlášená Fakultní nemocnicí Ostrava bude fungovat do konce března. Do té doby nemocnice upřesní, jak bude peníze rozdělovat.

"Tragická událost vyvolala mezi veřejností obrovskou vlnu solidarity. Občané, státní i soukromé organizace a další subjekty chtějí finančně podpořit pozůstalé a oběti útoku. Fakultní nemocnice Ostrava proto vyhlásila veřejnou sbírku a zřídila transparentní bankovní účet číslo 73030761/0710. Dárci mohou na tento sbírkový účet přispívat do 31. 3. 2020," řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Dnes po 14:00 na účtu bylo okolo 270.000 korun. Nemocnice evidovala víc než 500 dárců. "Nejvíce lidí přispělo částkou od 100 do 2000 korun. Objevili se ale i vyšší dary. Čtyři dárci zaslali 10.000 korun, jeden 20.000 korun," doplnila mluvčí.

 
15:01
12. 12. 2019

Bílý kruh bezpečí nabízí pomoc pozůstalým i přeživším obětem

Organizace pro pomoc obětem a svědkům trestných činů Bílý kruh bezpečí nabídl pomoc lidem zasaženým úterní tragédií. „Jsme připraveni poskytnout individuální odbornou pomoc všem, kteří byli touto událostí zasaženi, především širokému okruhu pozůstalých, přeživším obětem a traumatizovaným svědkům,“ stojí na internetových stránkách spolku. 

Jako vstupní brána do systému pomoci může sloužit nonstop LINKA POMOCI OBĚTEM na čísle 116 006, na které volajícím v jakoukoliv denní a noční dobu pomůžeme sdílet bolest a emoce, poskytneme potřebnou podporu, praktické a právní informace. Zde také volající získají v případě potřeby kontakty na další služby.

 
13:45
12. 12. 2019

Někteří pacienti přichází do FN Ostrava se strachem, jiní se modlí, aby už žádný magor nepřišel.

Jirka (38), Ostrava, noha v sádře: „No příjemné to tady nebylo. Strach jsem na lidech ani doktorech ale nepozoroval. Blázni bohužel mezi námi žijí a je jich čím dál víc. Mám v plánu ještě jednu návštěvu traumatologie, budu se modlit, aby nějaký magor zase nepřišel. Osobně jsem zažil už leccos, třeba situaci, kdy na sebe vytáhli bouchačky dva řidiči na dálnici. Ujížděl jsem odtamtud pryč. Co jiného chcete v takové situaci dělat?“

Milan Dudy (57), Ostrava, po úrazu ruky a nohy: „Přišel jsem pro lékařskou zprávu. Ležel jsem tady v nemocnici, měl jsem úraz ruky a nohy, srazilo mě auto. Šel jsem sem dneska se strachem, nejde na ty věci nemyslet. Představoval jsem si, jak tady ten chlap chodil a střílel. Hrozný pocit. Když jsem viděl, že je tady ochranka, cítil jsem se trochu lépe, ale jen tak ty pocity neodezní.“

Tomáš Mazánek (41), Ostrava, zlomené zápěstí: „Jsem tady se zlomeným zápěstím. Měl jsem přijít už včera, ale přeobjednali mě. Mám rodinu a děti, asi chápete, jak nepříjemné jsem měl pocity. Vzpomněl jsem si na toho dozorce, který chránil dceru vlastním tělem. Čas všechno zahojí, hodně lidem asi pomůže soustředit se na práci, na každodenní život, to je asi ten nejlepší lék.“

 
13:32
12. 12. 2019

Pacienti se vrátili. „Je to hodně divný pocit, člověk jde do nemocnice s tím, že mu tady pomohou a stane se tohle. To je prostě mazec. Ti lidé se nemohli ani bránit, nic netušili a ten vrah je popravil. Jsme tady už potřetí a díky bohu, že jsme objednáni až na dnešek. Ani nechci pomyslet, kdyby to bylo na úterý, kdy se to stalo,“ řekl Lubomír Ungrman (50) z Jesenicka, který přijel s přítelkyní a dodal: „Byli jsme v této čekárně před dvěma týdny a dnes jsme na kontrolu vyjížděli z Jeseníka na slepo, protože jsme nevěděli, zda vůbec bude na traumatologii otevřeno.”

 
12:00
12. 12. 2019

Na traumatologii je opět plný provoz. Na pacienty i zdravotníky dohlíží muži z nemocniční ochranky. „Dohodli jsme se, že zde zůstanou minimálně týden, pak se podle psychické pohody pacientů či lékařů dohodneme na případném prodloužení jejich přítomnosti,” uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:35
12. 12. 2019

Lidské selhání a hyenismus. Policejní prezident kritizoval fakt, že se na sociálních sítích objevila fotografie z čekárny po brutální popravě šesti lidí. „Beru to jako něco, co zdravý lidský rozum nepochopí, únik šetříme," uvedl Švejdar. Jedná se podle něj o lidsky odsouzeníhodnou věc. Jak by mohla policie zveřejnění snímku právně kvalifikovat, zatím nechtěl předjímat. Redakce blesk.cz má fotografii k dispozici, ale pro její brutalitu a s ohledem na pietu vůči mrtvým i pozůstalým se rozhodla ji neuveřejňovat.

 
11:29
12. 12. 2019

Zveřejnění fotky muže, který nebyl vrahem, bylo správné. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) i policejní prezident Jan Švejdar stojí za rozhodnutím policie zveřejnit po střelbě v Ostravě snímek člověka, o kterém se později ukázalo, že není pachatelem. „Já se tady natvrdo postavím za rozhodnutí velitele opatření, který to učinil. On v té situaci věděl, že někde v Ostravě je v pohybu ozbrojený pachatel, musel udělat něco, aby toho pachatele dopadl,“ uvedl Švejdar.

„V situaci, kdy ten pachatel chladnokrevně popravil šest lidí a odešel do města a policie měla jen vteřiny a minuty, musela konat. Představa, že by ten člověk vstoupil do nějakého supermarketu a pokračoval ve střelbě, je to tak obrovské riziko, že policie musela reagovat,“ dodal ministr vnitra Hamáček. Policie se slovenskému inženýrovi, který studuje na báňské univerzitě v Ostravě, omluvila.

 
11:07
12. 12. 2019

Se zdravotníky ředitel nemluvil. „Lékaři a sestřičky, kteří byli bezprostředně u toho, jsou stále doma. Bude záležet pouze na nich, kdy budou ochotni a schopni se vrátit na pracoviště. Chce to nějaký odstup. Vyšetřování stále probíhá,“ uvedl ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant.

 
11:02
12. 12. 2019

Záznamy ze 160 kamer v ostravské nemocnici ředitel Jiří Havrlant ještě neviděl. Má je stále policie. „Vyhodnocujeme stav systému bezpečnosti a budeme dále kamerový systém posilovat. Jsou tu kamery stacionární, které jsou se zpětnou smyčkou, pak ty přímo s živým obrazem. Systém je nastaven plošně po celé nemocnici. Každá kamera navíc je určitě dobře,“ uvedl ředitel Havrlant, který zváží i použití speciálních kamer, které dokážou vyhodnotit biometrické údaje člověka.

 
10:43
12. 12. 2019

Podle informací Blesk.cz byl z nemocnice propuštěn jeden ze tří zraněných po úterní střelbě. Jde o muže, jehož kulka vypálená z pistole škrábla a utrpěl lehčí zranění. „Jeden z postřelených pacientů byl dnes (ve čtvrtek - pozn. red.) propuštěn do domácího léčení," potvrdila mluvčí nemocncie Petra Petlachová.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
9:14
12. 12. 2019

Zdravotní stav postřelené ženy se nelepší

V péči lékařů po děsivém úterním útoku na ostravskou fakultní nemocnici stále zůstávají tři zranění pacienti. Dva muži jsou mimo ohrožení života. V kritickém stavu zůstává žena, kterou útočník střelil do hlavy. Ve středu nemocnice oznámila, že se její zdravotní stav zhoršil. Od té doby bohužel nedošlo k zlepšení. „Na této zhoršené úrovni zůstává,“ uvedla ohledně jejího stavu mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

 
8:05
12. 12. 2019

Výzva nemocnice měla velký ohlas

Více než 150 lidí přišlo ve středu darovat krev po výzvě Fakultní nemocnice Ostrava. Té začali mít zdravotníci nedostatek po úterní střelbě. Lékaři ji podávali zraněným lidem, protože nebyl čas zjišťovat, jakou mají skupinu. 

 
6:57
12. 12. 2019

Další pomoc pozůstalým a zraněným

Ve středu bylo zveřejněno číslo transparentního účtu, na který mohou lidé zasílat své finanční příspěvky.

Sbírku vyhlásila Fakultní nemocnice Ostrava. Ta zřídila transparentní bankovní účet číslo 73030761/0710.  „Dárci mohou na tento sbírkový účet přispívat do 31. 3. 2020,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

O finanční pomoci rozhodnou také zastupitelé Moravskoslezského kraje. Podporu schválili ostravští zastupitelé, když se rozhodli přispět pozůstalým po šesti obětech 100.000 korun a zraněným 50.000 korun a pomoc přislíbila i vláda. 

 
06:45
12. 12. 2019

Dobré ráno, pokračuje naše kontinuální zpravodajství z Ostravy, kde po útoku osamělého střelce Ctirada Vitáska (†42) na fakultní nemocnici zahynulo 6 lidí a další 3 byli zraněni.

 
21:00
11. 12. 2019

Pro dnešní den je to, vážení čtenáře, vše. Události kolem masakru v ostravské nemocnici budeme sledovat i následující dny.

 
20:13
11. 12. 2019

Chtěl podřezat manželku? Vrah z ostravské nemocnice Ctirad Vitásek měl podle velitele zásahu Tomáše Kužela tři záznamy v trestním rejstříku za drobné násilné (potyčka) a majetkové prohřešky. Podle zpravodajství TV Nova prý chtěl podřezat svou manželku! "Skončil v policejní cele za domácí násilí, svojí manželku chytil pod krkem s nožem a chtěl ji podříznout," uvedl známý vraha.

Podle známých rodiny navíc vrahova bratrance, shodou okolností policistu, před lety zastřelili lupiči, kteří se na Opavsku rozhodli vykrást poštu.

 
19:07
11. 12. 2019

Když jsme dnes odpoledne procházeli poliklinikou, slyšeli jsme stále ještě hodně emotivní vyjádření personálu. Ve druhém patře budovy B se bavila skupinka zdravotnic: "Ať se usmaží v pekle...” zjevně na adresu vraha. Před poliklinikou se nám pak svěřila zdravotní sestřička Romana: "Pracovala jsem v době útoku o patro níž, slyšela jsem asi čtyři takové tupé údery, jako když něco spadne na zem, netušila jsem, že to byly výstřely.” Pracovnice bufetu ve vestibulu polikliniky se zase svěřila, že jak se o střelbě dozvěděla, tak rychle běžela pro 10letou dcerku, která byla na poliklinice na rehabilitaci. Společně se pak na pokyn policistů ukryly a mohly odejít až za dvě hodiny.

 
18:41
11. 12. 2019

Psychologickou podporu lidem postiženým krvavou událostí organizuje PhDr. Andrea Polanská. V akci je podle ní od úterního dopoledne osm peerů, zdravotníků pomáhajících přímo zasaženým událostí, tedy personálu, pacientům i dalším. Podporu rodinám zasaženým či rodinám pozůstalých poskytuje 15 interventů. “Celý tým jsem včera aktivovala ihned po té situaci, která nastala. Všichni mí kolegové jsou v terénu a poskytují péči civilistům i zdravotníkům. Jen včera jsme takto pomohli zhruba 200 osobám. Já sama nyní působím jako peer a včera jsem tady byla v kontaktu se sestřičkami z traumatologického oddělení, kde se to stalo. A některé z nich byly zasaženy velmi silně akutní stresovou situací. Všichni lidé, kterým jsme pomáhali, se potřebují zorientovat, potřebují mít zázemí, základní potřeby-teplo, tekutiny. Člověk odchází s tím, že s ním někdo pracoval. Že není na to sám," uvedla Polanská.

 
18:22
11. 12. 2019

Společně s policisty dorazily v úterý na místo činu tři týmy záchranářů. Zásahu velel ředitel Zdravotnické záchranné služby MUDr. Roman Gřegoř: “Jako záchranáři jsme zvyklí na takové situace, krev, mrtví, zranění, musíme být odolní a schopni i v takových situacích jako v úterý fungovat. Zcela výjimečné na tom bylo, že se to v takovém rozsahu odehrálo ve zdravotnickém zařízení. Lidé přišli pro pomoc a místo toho je někdo popravil, to je strašlivé. Chtěl bych ocenit statečnost a profesionalitu sestřiček z traumatologické ambulance, které čelily bezprostředními ohrožení a přesto ošetřovali zraněné.”

 
17:57
11. 12. 2019

Už několik hodin po vraždě ve FN Ostrava začali lidé nosit k nemocnici na dvě spontánně vzniklá pietní místa květiny a zapalovali zde svíčky. Dnes už v těchto prostorech u hlavního vchodu do polikliniky hořely tisíce svíček a leželo nepočítaně květů. Památku zavražděných přicházeli uctít pracovníci nemocnice i lidé z celé Ostravy. Mnozí měli na oblečení připnuty smuteční stužky.

Po poledni jsme zde zastihli rodinu pozůstalých s květinami. Všichni byli evidentně zdrceni touto tragédií, ženy plakaly. Starší muž z rodiny prohlásil, že mezi obětmi střelby byla jejich dcera. Dále se ale ke smutné události odmítli vyjadřovat. Ode dneška mohou lidé ve vestibulu polikliniky podepsat kondolenční knihu.

 
17:36
11. 12. 2019

Zádušní mše za oběti se nakonec zúčastnilo přes 200 lidí.

Pomocný biskup Ostravsko-opavské diecéze Martin David v úvodním slově připomněl i tři zraněné. „Když jsme před časem plánovali tuto tradiční adventní bohoslužbu, nevěděli jsme, do jakých rozměrů naroste. Že z ní bude zádušní mše svatá za všechny oběti tragického útoku," uvedl David. Tragédie zasáhla do života všech, dodal. „Zasáhla do chodu nemocnice, do života rodin obětí, do života tohoto města i celé naší země," řekl.

 
16:57
11. 12. 2019

Nejvážněji zraněná žena stále bojuje o život, její stav se ale nelepší. Ženu útočník střelil do hlavy. V úterý se podrobila operaci. „Stav kriticky zraněné pacientky se dnes bohužel ještě zhoršil," řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Dodala, že více se nemocnice nebude k zdravotnímu stavu ženy vyjadřovat.

 
16:27
11. 12. 2019

Adventní mše byla na dnešní den v nemocniční kapli plánovaná už mnoho týdnů, včerejší události jí ale dodaly zcela jiný rozměr. Pro velký zájem byla přesunuta do respiria nemocnice, kde se sešlo několik desítek lidí, včetně jednoho z přeživších. „Modleme se za oběti včerejší tragédie," zaznělo z úst pomocného biskupa Martina Davida.

 
15:51
11. 12. 2019

Můžeme se splést, říká náměstek policejního prezidenta. „Ano, může dojít k situaci, kdy v souvislosti třeba s útokem aktivního střelce vypátráme osobu nebo vozidlo, u kterých se později prokáže, že nemají nic společného s tou událostí, ale je to prostě naší povinností,“ uvedl v pořadu Epicentrum na Blesk.cz 1. náměstek policejního prezidenta Martin Ondrášek.

 
15:49
11. 12. 2019

Při střelbě zahynuli tři členové vězeňské služby.

Tři ze čtyř mrtvých mužů z masakru v ostravské nemocnice byli členy Vězeňské služby! Zahynuli zde dva současní a jeden bývalý příslušník. Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal vyloučil, že by úterní útok cílil proti jeho bezpečnostnímu sboru. Podle něj šlo o náhodu. Prozradil také, že jeden ze zastřelených příslušníků zachránil vlastním tělem svou nezletilou dceru. Sbor v pondělí vyhlásí veřejnou sbírku na pomoc pozůstalým.

Podrobnosti z briefingu čtěte ZDE >>>

 
15:49
11. 12. 2019

Muže policisté označili za vraha, omluvili se. Inženýr ze Slovenska nic nechce. Nedlouho po otřesné střelbě ve FN Ostrava vydala policie fotografii muže, po kterém pátrala. Poznávacím znamením byla červená bunda. Později se ukázalo, že hledaný není pachatel, ale jen svědek. Za to, že na několik desítek minut byl označen jako potenciální masový vrah, se inženýrovi ze Slovenska, který studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě, ve středu odpoledne policisté omluvili. „Dnes se s tímto mužem setkali moji náměstci. Znovu se omluvili. Muž omluvu přijal, nic dalšího nepožaduje. Řekl, že policie se k němu chovala korektně,“ uvedl šéf moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Kromě inženýra, jehož fotku uveřejnily snad všechny internetové servery u nás, policie zatkla i další čtyři muže, kteří odpovídali popisu. Všechny po prověření totožnosti propustila.

 
15:22
11. 12. 2019

Zásah policie byl profesionální. „Hlídka jede na místo a téměř nikdy neví, do jaké situace přesně jede. Musí se rozhodovat ze vteřiny na vteřinu, je to hrozně náročné pro tu psychiku a my se dlouhodobě policisty prvosledových hlídek snažíme co nejlépe připravit na tu situaci. Ale dokud se do ní policista nedostane, tak nikdy ani on sám nemůže vědět, jak bude reagovat,“uvedl Martin Ondrášek, 1. náměstek policejního prezidenta v pořadu Blesk.cz Epicentrum.

„Z informací, které mám, moravskoslezská policie postupovala velmi rychle a velmi profesionálně a v tuto chvíli nevím o žádné okolnosti, která měla být naprosto zásadně jinak nebo která negativně ovlivnila tu událost a zákrok policie,“ dodal.

 
15:20
11. 12. 2019

K tragédii ve FN Ostrava se v pořadu Blesk.cz Epicentrum vyjádřil Martin Ondrášek, 1. náměstek policejního prezidenta: „Takovým mementem byl pro nás útok Anderse Breivika v Oslu a na ostrově Utoya v roce 2011 a to byl ten okamžik, kdy se policie začala ptát, jestli je připravena na útok aktivního střelce, jak by reagovala, jestli má dostatečnou výzbroj, výstroj, jestli policisté jsou v rámci služební přípravy schopni zakročit profesionálně. Pak přišla česká zkušenost, to bylo druhé memento, to byl rok 2015, únor, Uherský Brod, a já si myslím, že policie od té doby ušla obrovský kus cesty, provedla řadu opatření v rámci výzbroje policistů, jejich připravenosti, došlo k řadě legislativních změn, myslím si, že jsme se naučili lépe komunikovat se samosprávou a s médii, což je v těchto situacích hrozně důležité.“ Více ZDE

 
15:00
11. 12. 2019

Kvůli nebezpečnému vrahovi je málem nepustili domů. „Přijeli jsme domů a policie nás nechtěla pustit. Když jsme jim prokázali, že tu máme trvalé bydliště, tak nás odvedli až domů. Nesměli jsme vycházet ven po celou dobu vyšetřování. Bylo to jak v americkém hororu. Bylo tady určitě víc než čtyřicet policajtů. Tady kousek přistály i dva vrtulníky. Měli jsme strach, bylo to opravdu hrozné. Vždyť kdybychom byly zrovna doma, tak nám šlo o život," řekl muž, který bydlí v domě, před nímž se vrah šesti lidí Ctirad Vitásek (†42) sprovodil ze světa.

 
11. 12. 2019

Tady se zastřelil vrah šesti lidí Ctirad Vitásek (†42). Svým stříbrnošedým renaultem zajel na slepou lesní cestu jen pár desítek metrů od chatové oblasti u obce Děhylov na Opavsku. Nad vozem kroužil policejní vrtulník. Vytáhl zbraň, kterou před tím použil k chladnokrevné vraždě šesti nevinných lidí, a otočil ji proti sobě. Vystřelil. Nezemřel však hned. Přivolaní záchranáři se ho snažili ještě půl hodiny oživovat.

 
13:25
11. 12. 2019

K pietnímu místu, které vzniklo před budovou nemocnice, chodí pozůstalí. Před nemocnici přišla i šestičlenná rodina. Vrah Ctirad Vitásek (†42) jim popravil dceru… K pietnímu místu položili kytici. Slzy jim stékaly po tváři, stáli mlčky, navzájem se podpírali. Hovořit o své bolesti nechtěli.

 
13:09
11. 12. 2019

První lidé si chodí vyzvedávat na Krajské ředitelství policie věci, které v panice nechali v čekárnách při úprku před střelcem. Jde o běžné předměty, které člověk odloží v čekárně u lékaře. Bundy, kabáty, čepice, tašky… Některé věci jsou potřísněné krví. Mezi prvními přišel muž v doprovodu ženy. „Jdu si pro osobní věci mamky, která tam umřela,“ řekl muž a víc se vyjadřovat nechtěl.

 
12:42
11. 12. 2019

Zdravotnice z traumatologie dostaly volno

Lékařky a sestřičky, které byly při úterní střelbě na ambulanci, mají volno a jsou v kontaktu s nemocničními psychology a internisty. Záležet bude na jejich stavu, kdy se vrátí do práce, řekl Radiožurnálu ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant. Předpokládá, že provoz traumatologické ambulance bude obnoven ve čtvrtek. Pacienti objednaní na středu budou ošetřeni na urgentním příjmu.

 
12:18
11. 12. 2019

Ostrava truchlí kvůli obětem úterního masakru

Ostravští zastupitelé na začátku jednání minutou ticha uctili památku šesti obětí, které v úterý ve Fakultní nemocnici v Ostravě zastřelil Ctirad Vitásek (†42). Tragická událost ovlivní i podobu středečního programu na vánočních trzích na Masarykově náměstí. V 18:00 na nich lidé mohou uctít památku obětí minutou ticha. Z pietních důvodů byla zrušena komická představení. Na šokující událost budou vzpomínat také moderátoři programu. 

 
12:01
11. 12. 2019

Hledá se motiv střelby. Policie se nyní zaměřila na motiv šílené střelby Ctirada Vitáska (†42). „Musíme se držet faktů a nikoli spekulací. Verzí, které prověřujeme a ve kterých si chceme udělat jasno, je více a nerad bych o nich spekuloval,“ řekl šéf moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Dodal, že vyšetřovatelé budou řešit i to, proč si pachatel vybral traumatologickou ambulanci. „Je to také jedna z verzí, že byl zaměřen na toto pracoviště. Nebo že se tam zrovna v tuto chvíli nacházelo více lidí,“ dodal.

 
11:52
11. 12. 2019

Šest mrtvých už má jména. Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel řekl, že kriminalisté ukončili ohledání místa činu v budově polikliniky fakultní nemocnice a také identifikovali všech šest obětí střelby a ve spolupráci s nemocnicí vyrozuměli jejich rodiny. Ostravský primátor Tomáš Macura se s pozůstalými po obětech střelby zatím nesetkal. „Je to strašně čerstvé. Navíc ještě včera (v úterý) v noci nebyly identifikované všechny oběti, k tomu došlo vlastně až nad ránem. Pro ty lidi je to šok, potřebují nějaký odstup,“ řekl.

 
11:44
11. 12. 2019

Policie se půjde omluvit. Moravskoslezští policisté dnes navštíví muže, jehož fotografii omylem zveřejnili v souvislosti s úterním masakrem v ostravské nemocnici. „Muži se znovu omluví a pokusí se mu situaci vysvětlit,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Fotografie Slováka, který absolvuje doktorandské studium na katedře geoinformatiky na Technické univerzitě v Ostravě, kolovala na internetu. Později policisté uvedli, že jde o svědka události, nikoliv pachatele. „Jde o našeho studenta. Škola mu nabídla podporu i psychologickou či právní pomoc. Nic z toho zatím nevyužil,“ řekla mluvčí školy Petra Halíková.

 
11:01
11. 12. 2019

Výzva pro pacienty, kteří v úterý utíkali z ostravské nemocnice v obavě před šíleným střelcem.

 

 
10:40
11. 12. 2019

Kriminalisté stále zpracovávají stopy v čekárně ambulance FN Ostrava, kde v úterý ráno Ctirad Vitásek (†42) zastřelil šest nevinných lidí a další tři zranil.

 
10:36
11. 12. 2019

Radnice obvodu Moravská Ostrava a Přívoz připravila kondolenční knihu, kam lidé vyjadřují soustrast a píší vzkazy. Přání upřímné soustrasti pozůstalým, slova podpory a také zděšení, co se mohlo za hrůzný čin v Ostravě stát. To vše píší do kondolenční knihy ve vestibulu radnice Moravské Ostravy a Přívozu místní návštěvníci. „Cítím s rodinami pozůstalých. V podstatě pořád nemůžu uvěřit tomu, co se na poliklinice v Ostravě-Porubě stalo,“ řekla paní Jana (62). „V televizi to vypadalo jako záběry z nějakého akčního filmu, akorát nám běhal mráz po zádech z toho, že to opravdu bylo skutečné.“

Radnice zároveň zrušila i kulturní program na vánočních trzích, na Masarykově náměstí se zastavil provoz oblíbeného ruského kola.

 
11. 12. 2019

Ambulance traumatologie ve FN Ostrava je stále uzavřena kvůli policejnímu vyšetřování. Stopy po brutální střelbě, při které Ctirad Vitásek (†42) zastřelil šest lidí a další tři zranil, jsou ale již uklizeny.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
9:44
11. 12. 2019

Čekárna, kde došlo ke včerejší tragédii. Vrah Vitásek (†42) vzal život šesti lidem. Další tři zranil. Pak z místa činu uprchl.

 
9:43
11. 12. 2019

Policie řeší únik fotky z kamer, která zachycuje oběti střelby. Okolnostmi vzniku záběru s mrtvými těly a jeho zveřejnění se zabývá i policie. „Zjišťujeme okolnosti vzniku fotografie, jejího zveřejnění. Zabýváme se i zprávami, které se pod ní na sociálních sítích objevily,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. „Spolupracujeme s policií. Zatím ale ještě není jednoznačně určeno, kdo fotografii pořídil a zveřejnil. Pokud se podaří viníka najít, budeme chtít z toho vyvodit personální postih,“ dodal ředitel ostravské nemocnice Jiří Havrlant. Blesk.cz má fotografii k dispozici, ale z důvodu piety k obětem a pozůstalým se ji rozhodl nezveřejňovat.

 
9:35
11. 12. 2019

Pozůstalí po obětech úterní střelby ve FN Ostrava dostanou od města 100.000 korun. Zranění částku 50.000 korun. Návrh jednomyslně schválili ostravští zastupitelé. Pomoc rodinám příslibil již v úterý také premiér Babiš. Rodiny obětí by tedy měly dostat úhrnem 300.000 korun.

 
9:24
11. 12. 2019

Policie sbírá informace o pachateli. Prohledává služební vůz, který vrah Ctirad Vitásek (†42) rovněž používal. Během vraždy ovšem Vitásek jezdil stříbrnošedým Renaultem Laguna. 

 
7:25
11. 12. 2019

Zachránil své dítě: Jeho zachránit nemohli

Hrudní chirurg Marcel Mitták popsal pro ČT24 marný pokus o záchranu smrtelně poraněného muže, který vlastním tělem kryl svou nezletilou dceru. Podařilo se mu přímou srdeční masáží obnovit chod jeho srdce. Muž měl ale také rozdrcený lalok jater a slinivku. „Zranění bylo natolik fatální, že nebylo možné stav zvrátit,“ řekl lékař ve vysílání televize.

 
7:03
11. 12. 2019

Aktuální stav zraněných v Ostravě: Žena stále bojuje o život!

Vedle šesti obětí, které nepřežily úterní řádění vraha v čekárně ostravské fakultní nemocnice, byli na místě tři zranění. Žena vážně zraněná při úterní střelbě v budově polikliniky fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě přežila noc, zůstává ale v kritickém stavu. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. „Stav pacientky je stála velmi vážný, kritický. V tuto chvíli nelze spekulovat o dalším vývoji,“ uvedla. 

Zdravotní stav jednoho z poraněných mužů sice zůstává vážný, ale nemá být v ohrožení života. Druhý muž utrpěl zranění lehčího charakteru.

 
22:00
10. 12. 2019

Pro dnešní den se s vámi, vážění čtenáři, loučíme. Události kolem masakru v ostravské nemocnici budeme sledovat i v dalších dnech.

 
21:47
10. 12. 2019

Krátce po deváté večer do nemocnice dorazil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ihned zmizel v budově, kde došlo k masakru. Po několika minutách vyšel ven a podobně jako mnoho dalších zapálil svíčku na památku obětem.

V zadní části nemocnice mezitím zaměstnanci vyvezli těla obětí na zakrytých lůžkách.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
19:35
10. 12. 2019

Jedním ze zastřelených dozorců byl podle Deníku Petr Š., řidič vězeňské služby. „Je to obrovská tragédie. V Kyjovicích stavěli s manželkou, která je lékařkou, rodinný dům,“ uvedl jeho kamarád. Do nemocnice prý přišel se zlomenou nohou. „Nevím, zda to je pravda, ale právě on měl být tím mužem, který se před střelbou postavil před dceru a tím ji zachránil,“ dodal muž.

 
19:17
10. 12. 2019

Policie v budově nemocnice stále pracuje. Speciální kamerou snímají jednotlivé místnosti v budově včetně čekárny, kde zemřelo pět ze šesti obětí masakru. Mapují rovněž cestu, kterou vrah Ctirad unikal z nemocnice.

 
18:49
10. 12. 2019

O dnešním masakru ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde útočník šest lidí zastřelil, tři zranil a sám později spáchal sebevraždu, informují média na celém světě. Shodují se, že útok se stal v zemi považované za bezpečnou. Většinou přitom přebírají materiály velkých tiskových agentur. Britská rozhlasová a televizní stanice BBC zprávu o tragické události zařadila na úvodní stránku svého internetového portálu.

 
18:30
10. 12. 2019

Soustrast v souvislosti s dnešní střelbou vyjádřila celá řada politiků. Mimo jiné i premiér Babiš či slovenská prezidentka Čaputová. Reakce k tragédii si můžete přečíst ZDE >>>

 
17:50
10. 12. 2019

Podobně o masovém vrahovi mluví i další sousedé:  "S jeho partnerkou jsme se potkávali, působili jako milí lidé. Byl to sporťák, s dcerou chodil často ven. Jestli ale měli s partnerkou dceru spolu, to nevím," řekli našim reportérům místní manželé.

 
17:16
10. 12. 2019

Ctirad V. žil v panelovém domě v Ostravě-Zábřehu, informoval o tom Deník. Z bytu v desátém patře měl výhled na Porubu, kde stojí i nemocnice, ve které spustil vražednou střelbu. Na parkovišti před domem zůstala stát jeho firemní dodávka, kterou policie během dne zajistila.

Sousedé na muže vzpomínají jako na sportovce. „Pohodový chlap, nechápu, jak se to mohlo stát, sportovec, jezdil na kole, na lyže, hrával hokej. Ženským držel vždy dveře. Slušný člověk, řekl bych. Nerozumím tomu, že to udělal zrovna on,“ řekl Blesk.cz obyvatel paneláku.

 
17:07
10. 12. 2019

„Tohle je pro mě samozřejmě neskutečná tragédie. V první chvíli mi zatrnulo, to jsem se dozvěděl, že se na poliklinice střílí, ještě jsem nevěděl o obětech. Člověk si vybaví hned filmy se šílenými střelci…“ řekl pro Blesk.cz ředitel Fakultní nemocnice Ostrava MUDr. Jiří Havrlant.

„Když pachatel zahájil střelbu, byl jsem ve vedlejší budově ředitelství, přišel jsem do práce před sedmou a dozvěděl jsem se to z polikliniky, že je střelba. Nic jsem ale neslyšel. A až později jsem se dozvěděl, že jsou tam mrtví. V době střelby na místě byl jeden nebo dva lékaři a sestřičky, přesně nevím. Všechny oběti jsou pacienti. Šest je mrtvých, jeden stále v ohrožení života, dva jsou mimo ohrožení,“ dodal Havrlant.

 
16:59
10. 12. 2019

Oběťmi střelby v nemocnici jsou dva příslušníci Vězeňské služby ČR! „S hlubokým zármutkem jsem dnes přijala zprávu, že při tragédii v ostravské fakultní nemocnici zemřeli dva příslušníci Vězeňské služby České republiky. Ráda bych vyjádřila upřímnou soustrast všem pozůstalým po obětech této tragické události,“ uvedla v tiskové zprávě ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

„Naši kolegové nebyli ve službě, byli tam v době osobního volna,“ řekla Blesku mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

 
16:30
10. 12. 2019

Tragédie zasáhla i fotbalový klub Baník Ostrava. „Chceme vyjádřit co nejhlubší soustrast všem, které tato tragédie zasáhla,“ uvedl Michal Bělák, výkonný ředitel Baníku Ostrava. „S oběťmi soucítíme tím více, že jsme s Fakultní nemocnicí v Ostravě úzce propojeni a spolupracujeme s ní. Jsme připraveni okamžitě pomoci,“ ujistil Michal Bělák.

„Už nyní víme, že každý, kdo si na utkání koupí jednotlivou vstupenku, přispěje na finanční dar pozůstalým. Klub se části výnosu za jednotlivé vstupenky na utkání vzdá v jejich prospěch,“ napsal klub na svých facebookových stránkách.

 
16:22
10. 12. 2019

Dům vrahovy rodiny v obci na Opavsku zeje prázdnotou. Policejní hlídka, která ho několik hodin střežila, odjela ještě před čtvrtou odpoledne. Na zvonění nikdo nereaguje. Na rozlehlém pozemku se nachází dva domy, z ulice je vidět prostorná garáž a část upravené zahrady.

„Znal jsem ho od malého kluka. I jeho rodiče. Vždy pozdravil. Nebyly s ním žádné problémy. Už ale tady nějakou dobu nebydlel, přestěhoval se do Ostravy. Jezdil sem jednou týdně, staral se o trávu, pomáhal rodičům i s dalšími věcmi. Nechápeme to,“ řekl Deníku místní důchodce. 

„Říkaly se různé věci. Prý byl přesvědčen, že má rakovinu. Pak šel na nějaké testy, které ale nic z toho nepotvrdily. Byl zcela zdráv. On však tomu nevěřil. Myslel si, že na něho něco hrají a nechtějí ho léčit. Údajně se nechal slyšet, že to tak nenechá. V poslední době na tom nebyl psychicky dobře. Ale kdo by tušil, jak to skončí,“ popsala sousedka.

 
15:51
10. 12. 2019

Svědkyně televizi Nova popsala, že vrah před útokem bloumal po nemocnici a navštěvoval různá specializovaná oddělení - nejprve šel na kardiologii, kde nikdo nebyl. Před ordinací na gastroenterologii byl jen jeden člověk. Nakonec našel plnou čekárnu na traumatologii, kde spustil střelbu. Působí to tak, jakoby hledal čekárnu s co nejvíce možnými oběťmi.

 
15:25
10. 12. 2019

Na minuty hrůzy do smrti nezapomene zdravotní sestra ostravské fakultní nemocnice Veronika. Spolu s paní doktorkou ze zubního oddělení dost možná zachránily životy několika pacientům, kteří v panice před běsnícím vrahem utíkali do nejbližšího úkrytu.

„Zrovna jsme začínaly pracovat. Najednou jsme uslyšely rachot na chodbě. Lidi se řítili po schodech z traumatologie, která je o dvě patra výše,“ uvedla sestřička pro Blesk.cz.

Sestra s lékařkou rychle otevřely dveře oddělení. Vyděšení lidé, mnozí s dětmi, do nich vpadli. Lékařka hned za nimi oddělení zamkla. „Klepali se všichni strachy. S paní doktorkou jsem se jich ujaly, daly jim vodu,“ řekla sestřička. V ordinaci na ortodoncii lidé zůstali až do příjezdu policie.

 
14:58
10. 12. 2019

Zdravotní péče v Moravskoslezském kraji i Ostravě je po ranní střelbě v ostravské fakultní nemocnici zajištěná. Uzavřená je jenom poliklinika. Po jednání krizového štábu ministerstva to uvedl náměstek ministra Filip Vrubel. Ministr Adam Vojtěch (za ANO), který byl na pracovní cestě v Bruselu, dorazí na místo neštěstí večer.

 
14:54
10. 12. 2019

Stát dá pozůstalým 300 tisíc.

Premiér Babiš potvrdil, že stát vyplatí každé rodině postižené ztrátou nejbližšího 300 tisíc korun. „Předpokládám také, že lidé přispějí pozůstalým i veřejnou sbírkou,“ dodal premiér.

 
14:34
10. 12. 2019

Před ostravskou fakultní nemocnici začínají lidé přinášet květiny a svíčky na památku šesti obětí, které zastřelil Ctirad V. (†42). Sám pak spáchal sebevraždu.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:30
10. 12. 2019

Na památku obětí střelby ve FN Ostrava se v úterý 17. prosince rozezní po celé republice sirény. Spustí se v poledne a budou houkat dvě minuty 20 vteřin. V Ostravě to dnes uvedl premiér Andrej Babiš.

 

 
13:54
10. 12. 2019

Zdravotníci při dnešním zásahu po střelbě v ostravské nemocnici dělali to, co léta cvičí. „To je věc, která se bohužel cvičí. Je to takzvaná typová činnost, které se říká aktivní střelec, takže dělali jsme jenom to, co drilujeme řadu let,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř. Podobné zásahy plně řídí policie. „Prioritní je bezpečí zasahujících, protože mrtvý záchranář už nepomůže ani těm, kteří jsou třeba postiženi a zraněni,“ dodal. Na emoce přijde čas později, ale i zdravotníkům se musí dostat péče, aby se u nich podobné zážitky neprojevily nějakými potížemi.

 
13:48
10. 12. 2019

„Areál Fakultní nemocnice Ostrava je pro veřejnost zpřístupněn v plném rozsahu mimo budovu polikliniky, ta zůstává uzavřena. Výjimkou jsou pouze objednaní pacienti na dialýzu. Těmto pacientům je zajištěn vstup do budovy polikliniky pro provedení léčby,“ uvedla nemocnice. Kvůli tragédii také nemocnice zřídila informační linku s číslem 800 888 400.

 
13:22
10. 12. 2019

„Slyšela jsem střelbu. Pak jsme dostali telefonem zprávu, že se máme zamknout a nikam nechodit. Trvalo to nekonečně dlouho,“ řekla další z žen, která v budově polikliniky pracuje pro úklidovou firmu. Dodala, že se při čekání snažila kontaktovat ostatní kolegyně. „To se podařilo. Jsem ráda, že jsme všechny v pořádku,“ uvedla.

 
13:18
10. 12. 2019

Lidé postupně začínají hovořit o prožité hrůze. O zděšení, strachu a bezmoci. Zdravotní sestry se krčily za zaparkovanými auty, lidé s křikem vybíhali z nemocnice, vyděšené děvčátko utěšoval policejní psycholog.

„Byla to hrůza. Toto už nechci nikdy zažít. Ani o tom nechci mluvit. Promiňte. Nechápu prostě, jak člověk může udělat něco takového. Nevinným lidem,“ řekla mladá žena, kterou policejní zásah na několik hodin v budově uvěznil. Spolu s ní i desítky dalších pacientů, návštěvníků či zaměstnanců.

 

 
13:08
10. 12. 2019

Aleš Zygula, ředitel firmy, ve které střelec Ctirad V. (†42) pracoval:  „Měl podezření, že má vážnou chorobu. Dostal volno v práci a pak měl nemocenskou. Jeho chování se změnilo. Říkal, že se cítí hrozně nemocný,“ uvedl šéf Ctirada V. Aleš Zygula. Podle něj chodili společně jako firma na střelnici, ale nevěděl, zda měl Ctirad V. zbrojní průkaz.

 
12:59
10. 12. 2019

„Měl fungující vztah s přítelkyní. Holkám v kanceláři nosil kytky. Sportoval. Byl to normální chlap,“ řekl iDnes.cz spolupracovník Ctirada V., který postřílel šest lidí.

 
12:56
10. 12. 2019

„Měli jsme číslo sedmadvacet. Žena tam zůstala, nemůže chodit, má kotník v sádře, nemohu se jí dovolat,“ líčil přibližně padesátník ve svetru cihlové barvy. Utekl a venku před poliklinikou čekal mezi policisty, záchranáři a hasiči, jak situace dopadne.

„Vypadalo to jako Beretta,“ popisoval Toník, který byl na kontrole s maminkou. Žák druhého stupně základní školy viděl, jak pachatel střílel… tedy spíše popravoval. Potvrdil také informace o přebíjení zásobníků, střelec je měl vyprázdnit dva. Na zemi viděl minimálně čtyři těla. Střelec každopádně nic neříkal ani nevykřikoval, mlčel. Mířit měl na hlavy. Uvedl Moravskoslezský deník.

 
12:55
10. 12. 2019

Přibývají svědectví z otřesné střelby. Z čekárny prý měl nejdříve vyhodit děti a pak začít střílet do lidí.

 
12:31
10. 12. 2019

Policie zná totožnost tří ze šesti obětí střelby ve FN Ostrava.

 
12:24
10. 12. 2019

Ostrava vyjádří smutek nad tragédií

Po setmění nebude krajské město svítit tak, jak je obvyklé. Zhasnuta zůstane radniční věž, most Miloše Sýkory i Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovic. 

Pomocný biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David bude ve středu sloužit mši za oběti a pozůstalé po dnešní střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava. Mše bude v nemocniční kapli od 16:00. 

 
12:21
10. 12. 2019

Ministr vnitra Jan Hamáček popsal smrt pachatele: „V době, kdy dorazila policie na místo, ještě jevil známky života. Po asi půlhodinové resuscitaci těm svým zraněným podlehl. Takže pachatel tohoto hrůzného činu je po smrti,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:18
10. 12. 2019

Matka střelce z Ostravy spolupracuje s policií. Muž podle ní přišel domů, zmínil svůj čin a řekl, že se jde zastřelit. Uvedl premiér Babiš.

 
12:17
10. 12. 2019

Očitý svědek zásahu u Děhylova

Policejní zásah u Děhylova sledoval majitel tamní drůbežárny, která se nachází přes pole od místa, kde Ctirad. V. (†42) zastavil svůj vůz. „Zaslechl jsem dva výstřely, ale nepřikládal jsem tomu velký význam,“ popsal Patrik Lindovský Blesku. „Je to za železniční tratí u takové chatky, kterou asi používají myslivci, takže se tam střílí často,“ vysvětlil, proč ho výstřely nechaly chladným. Vzápětí ovšem na poli poblíž stavení přistál policejní vrtulník a na místo se začaly sjíždět policejní vozy.

 
12:14
10. 12. 2019

„Policie se v současné chvíli snaží identifikovat všechny oběti. Pachatel měl trestní minulost – tři záznamy – drobné násilné a majetkové činnosti,“ uvedla ČT24.

 
12:05
10. 12. 2019

„Vytěžením kamer jsme identifikovali podezřelého i auto. Nasadili jsme dva vrtulníky, bylo identifikováno auto na Opavsku, když vrtulník byl nad vozidlem, tak se pachatel zastřelil do hlavy,“ uvedl šéf krajské policie Tomáš Kužel. Pachatel Ctirad V. (†42) byl nedaleko bydliště své matky. Zastřelil se u obce Děhylov na Opavsku.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
10. 12. 2019

Fakultní nemocnice Ostrava skrze sociální sítě prosí možné dárce krevní skupiny 0-, aby přišli darovat krev.

 

 
12:07
10. 12. 2019
 
11:45
10. 12. 2019

Primátor Ostravy Tomáš Macura uvedl, že požádá premiéra Babiše, aby vyhlásil státní smutek.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:44
10. 12. 2019

Pacienti z ambulancí ostravské polikliniky fakultní nemocnice, kde střílel Ctirad V. (†42), jsou překládáni do okolních nemocnic. Pacienty, kteří leží na lůžkové části, hlídali policisté.

 
11:41
10. 12. 2019

Psychiatr Jan Cimický se vyjádřil o tragédii v Ostravě pro Blesk.cz: „To, co se tam stalo, to je opravdu tak kritická, zásadní, děsivá situace, kterou si člověk neumí představit. Představte si uzavřený prostor, lidi, kteří tam přišli hledat pomoc. Je to klidné prostředí, kde se nic takového neděje a ti lidé tam jdou pro pomoc. Všichni tam sedí, mezi nimi sedí někdo jiný, a ten najednou vstane a začne střílet. Na to jsou všichni úplně nepřipravení, tady nikdo nemohl nijak zareagovat. Ti lidé tam byli popraveni, neměli ani jedno procento šance, aby přežili. Byl to čistý masakr.“

 
11:39
10. 12. 2019

Postřelený z nemocnice bojuje o život! 

„Ze tří zraněných osob jsou dva lidé zranění těžce a jeden lehce. Jedna těžce zraněná osoba je v kritickém stavu,“ řekl Blesk.cz ředitel ostravské záchranné služby Roman Gřegoř.

 
11:31
10. 12. 2019

Děhylov, kde se pachatel střelil do hlavy, je od ostravské nemocnice vzdálený pouhých 5,5 km. Ctirada V. (†42) vypátral policejní vrtulník a podezřelého auta si všimli i náhodní svědci.

 
11:28
10. 12. 2019

Svědectví pana Františka (67), který vezl syna na všetření do FN Ostrava: „Kolem čtvrt na osm nás za velkého pokřiku vyvedli ven. Spojil jsem se s klukem, říkal, že mají nařízeno se zamknout.“

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:24
10. 12. 2019

Z otřesného činu jsou v šoku lidé, kteří střelce Ctirada V. (†42) znali: „Naposledy jsem ho viděl asi před dvěma měsíci na firemní akci, vypadal v pořádku. Jezdili jsme na kole, byl úplně v pohodě. Nedovedu si vysvětlit, co se stalo,“ řekl Seznam Zprávám jeden ze stavbyvedoucích z firmy, kde útočník pracoval.

 
11:22
10. 12. 2019

Po internetu koluje údajný snímek z kamery z místa střelby ve FN Ostrava. Redakce Blesk.cz se kvůli brutalitě záběru a pietě k obětem i pozůstalým rozhodla snímek nepublikovat.

 
11:14
10. 12. 2019

Pachatel se postřelil, když jeho automobil na Opavsku vypátral vrtulník. Jevil známky života. Zemřel po 30minutové resuscitaci. Ostravská veřejnost je v bezpečí. Střílel z nelegálně držené zbraně, uvedla ostravská policie. 

 
11:13
10. 12. 2019

Střelec Ctirad V. (†42), který měl v ostravské nemocnici zabít šest lidí, se podle informací Seznamu v tomto zdravotnickém zařízení léčil. Byl pacientem na oddělení hematoonkologie.

 
11:02
10. 12. 2019

Dopadli jsme pachatele střelby. Muž (42) se před zásahem policie střelil do hlavy, je mrtev. Děkujeme veřejnosti za součinnost a pomoc při pátraní, uvedla na svém twitterovém účtu Policie ČR.

Ministr vnitra Jan Hamáček České televizi sdělil, že střelec zemřel po převozu do nemocnice.

 
10:58
10. 12. 2019

Pravděpodobný pachatel střelby ve Fakultní nemocnici v Ostravě není mrtvý, ale zraněný! Při zásahu policistů se postřelil. Česká televize před 11. hodinou uvedla, že zemřel.

 
10:53
10. 12. 2019

K situaci ve FN Ostrava se vyjadřuje mluvčí Petra Petlachová.

VIDEO
Video se připravuje ...