Teď už více než měsíc létají v bývalém vojenském prostoru na Libavé, kde byla úspěšně vypuštěna. Bohužel už však jsou jen dvě. Jedno z nich nedávno zabil elektrický proud na sloupu vysokého napětí. Podle odborníků je to poprvé u nás, kdy mláďata výra velkého vyletěla na svobodu po odchovu s rodiči v kleci.

„Příprava mláďat výra velkého na vypuštění byla náročná, u velkých ptáků to vždy trvá delší dobu než u menších druhů,“ řekl vedoucí bartošovické stanice Petr Orel. „Mláďata výrů jsou ve volné přírodě závislá na rodičích řadu týdnů, kdy se učí osamostatnění,“ dodal.

Rodiče je učili v kleci

Chovný pár s mláďaty přesunula do Bartošovic ostravská zoologická zahrada, kde se tři výři začátkem května vylíhli. Ve zdejší velké adaptační kleci pak měli rodiče dost prostoru na výchovu. Malí výři se učili létat a lovit.

„Po dvou měsících byli připraveni, okroužkováni a vybaveni vysílačkami, díky kterým můžeme denně pozorovat jejich pohyb a jak si zvykají na nový prostor,“ řekla zooložka ostravské zoo Adéla Obračajová.

Video
Video se připravuje ...

Výr velký v zoo Ostrava ZOO Ostrava

Pracovníci ostravské zoo se díky vysílačkám dozvěděli, že jedno z mláďat nedávno zabila elektřina, když se usadilo na sloupu. „Tělo jsme našli právě díky vysílačce. Bohužel ne všechny sloupy jsou zabezpečené, aby si na ně ptáci nesedali,“ řekla mluvčí zoo Šárka Nováková. „Je to jedna z největších nástrah volně vypuštěných ptáků.“

Ostravská zoo chová výry velké od roku 1971. První mládě zde bylo odchováno o deset let později, v roce 1982 a 1986 se podařilo „vypiplat“ po dvou mláďatech. Pak chov pokračoval bez odchovů. Až v roce 2017 se vylíhla dvě mláďata a v letošním roce dokonce tři.

Výr velký je největší sova Evropy

Výr velký (Bubo bubo) z čeledi puštíkovitých je největší sova Evropy. Hmotnost samce se pohybuje mezi 1 750 – 4 200 g. V České republice hnízdí hlavně ve středních polohách, loví hraboše, potkany, zajíce, ježky, bažanty i některé dravce a sovy. Začátkem 20. století byl téměř vyhuben, nyní jeho stavy rostou.

Zoo v Ostravě od roku 1995 bezplatně poskytla více než šest stovek odchovaných mláďat pro vypuštění do volné přírody. Pomáhá tím posilovat divokou populaci těchto druhů. Pravidelně vypouští sovy pálené a sýčky obecné.