Policejní psovod Jakub Hertel se raduje z hravosti a učenlivosti svého nového přírůstku. „Vincent zcela perfektně u nás doma devastuje zahradu. Ale umí i poslouchat, když probíhá výcvik, je učenlivý, má dobré kořeny,“ pochvaluje si páníček.

Stejně jako ostatní služební psi moravskoslezské policie bude Vincent třeba pátrat po pohřešovaných osobách i zločincích různého ražení, nebo po věcech důležitých pro trestní řízení. „Každý úspěšný výjezd je vždy zážitkem,“ pokyvuje policista.

Psy mají na dožití

Kynolog Vincenta učí základním dovednostem, aby se stal důstojným nástupcem jeho předchozího psa Hora (13). „Tak jako všichni čtyři naši psi, Hor se stal nedílnou částí naší rodiny. Necháváme si všechny na dožití,“ konstatuje policista. Každý psovod má svého psa nebo psy doma v kotci nebo v kotcích. Rodina s nimi tráví většinu času.

S Horem zachránil sebevražedkyni

Mezi úspěchy, na něž Jakub Hertel vzpomíná, patří záchrana mladé ženy (21), která se rozhodla skoncovat se životem. Přišla o práci, což těžce nesla, a chtěla skočit pod vlak. Psovod nešťastnici sedící a čekající na vlak v kolejišti vypátral a zachránil.

Jsou nejmladší v kraji

Roztomilé štěňátko Vincent z policejní chovatelské stanice Prackovice nad Labem bude nahánět strach kriminálníkům na Opavsku. Je to vůbec nejmladší služební německý ovčák v kraji, vyjma psa Sábera (5 měsíců) ze sousedního Bruntálu z téhož chovu.

Vincent budí zájem všude, kde ho lidé potkají. Rádi si ho hladí a těší se z jeho kamarádské povahy. „Má dobré rodiče, sám jsem je jako vhodné vybíral. Do tří let se stane velice obávaným pro ty, kteří stojí mimo zákon,“ konstatuje Jakub Hertel.