Kopřivnická farnost požádala na jednání zastupitelstva o předání budovy márnice s veřejnými WC na hřbitově v části Lubina do majetku města. Tím nechtěně spustila lavinu.

Objekt si na hřbitově postavili občané v 70. letech minulého století v Akci Z a tak začal opoziční zastupitel Ivan Telařík (SPD) pátrat po podobných případech v Lubině. Podle svých slov se nestačil divit.

„Přišel jsem na to, že dvoupatrová přístavba Katolického domu s dvěma byty, klubovnami, šatnami a sálem byla taky postavená v akci Z, ale po restituci začátkem devadesátých let připadla farnosti a poté Společnosti katolického domu Lubina,“ popisuje Telařík.

 „To znamená, že si ji v sedmdesátých letech postavili sami občané a materiál platilo město. Ale v rámci restituce Katolického domu připadlo církevnímu spolku všechno. Bez jakékoliv náhrady či vyrovnání. Ale přístavbu na rozdíl od márnice městu církev nevrátí. Samozřejmě, vydělává jim totiž peníze. Zato za vývoz septiku na hřbitově se musí platit,“ říká Telařík.

Lidé jsou zklamaní

Koncem osmdesátých let navíc město Kopřivnice celý objekt katolického domu na vlastní náklady zrekonstruovalo a vyrostla zde i restaurace, která v místní části chyběla.

Karel Matula (78), jeden z posledních pamětníků, kteří zadarmo pracovali na přístavbě Katolického domu, je případem hodně zklamaný.

„Celou dobu jsme tady žili v tom, že přístavba patří městu a tím pádem všem obyvatelům,“ říká Matula. „Právě proto jsme to přece stavěli. Teď, když si tady lidé chtějí udělat ples, tak do toho nejdou, protože by museli zaplatit drahý nájem.“ Za pronájem na ples se platí 9000 korun.

Policie udání odložila

Zastupitel Telařík však nechce situaci nechat „vyšumět“. „Už jsem podal i trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu v oblasti správy či nakládání majetku svěřeného státem k hospodaření. Policie ČR však trestní věc odložila, protože podle něj nejde o podezření z přečinu.“

Ve svém boji je však přesvědčen pokračovat. „Je to nespravedlnost. Paradoxní navíc je, že přístavba prodejny smíšeného zboží z druhé strany Katolického domu byla taky postavená v Akci Z, ale šla normálně do dražby a koupil si ji soukromník. Nevím, proč se podobně nepostupovalo s přístavbou s byty a sálem.

Věc je prý vyřešená

Jan Matula, předseda Společnosti katolického domu Lubina, která je majitelem objektu, však v privatizaci žádný problém nevidí. „Všechno máme v pořádku,“ potvrdil s tím, že přes média se k věci dále vyjadřovat nebude. „Ať k nám pan Telařík přijde v době úředních hodin a můžeme to s ním probrat,“ dodal Matula.

Podle starosty Kopřivnice Miroslava Kopečného je záležitost kolem restituce Katolického domu vyřešená. „Z usnesení policie k trestnímu oznámení podanému panem Telaříkem nedošlo podle ministerstva financí a znaleckého posudku k významnému zhodnocení stavby, naopak byla snížena její hodnota,“ sdělil Kopečný. „Ani podle policie nikdo nepochybil při správě cizího majetku.“

Co byly „Akce Z“

Špatná hospodářská a finanční situace a mizerné plánování vedly v dobách komunistického režimu k zavedení „Akcí Z“. Jednalo se o bezplatnou výpomoc občanů v oblastech, kde státní a obecní správy selhávaly. V 50. a 60. letech to byly například práce na zvelebování nebo úklidu třeba sídlišť, v 70. a 80. letech už se dobrovolníci podíleli i na složitějších projektech, například stavbách škol, školek, prodejen či kulturních domů.