„Justice se kauzou řádně zabývala a svá rozhodnutí náležitě vysvětlila. Ústavní soud považuje tato odůvodnění za srozumitelná a nemá důvod učiněné závěry jakkoli zpochybňovat,“ stojí v usnesení Ústavního soudu.

V neprospěch polského šlechtického rodu hrála hlavně skutečnost, že kaple s podzemní hrobkou nesloužila jako rodinné pohřebiště. „Ze všech polských vlastníků vranovského velkostatku, tedy rodů Mniszků a Stadnických, je v hrobce pohřbena jako jediná Helena Mniszková,“ vysvětlil už dříve soudce okresního soudu ve Znojmě.

A právě Helena Mniszková byla předmětem i dalšího sporu. Rodina spřízněného rodu Stadnických si totiž nárokovala její obraz z roku 1852. Ani v tomto případě neuspěla.

Zámek ve Vranově nad Dyjí byl původně gotickou pevností. Později byl přestavěn a nyní je považován za vrcholnou ukázku baroka na Moravě a jednu z hlavních turistických atrakcí Znojemska.

VIDEO: Zatímco v případě zámku ve Vranově nad Dyjí je už rozhodnuto. Osud jiného jihomoravského zámku ve Veselí nad Moravou je zatím nejistý.