Rozsudek je pravomocný, žalobkyně ale může ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Pokud by jí byl majetek vydán, získala by nemovitosti v hodně několika desítek milionů korun.

Otci žalobkyně Alexandru Dietrichsteinovi zabavil majetek československý stát bezprostředně po druhé světové válce. Argumentoval tím, že byl členem Henleinovy Sudetoněmecké strany (SdP). Podle jeho dcery se tak stalo nezákonně. Dietrichstein proti zabavení majetku aktivně nevystupoval.

Podle předsedy senátu brněnského krajského soudu Libora Daňhela jsou důvody, proč okresní soud žalobu zamítl, správné. Výjimkou je jen hrobka. Podle něj by se okresní soud měl v jejím případě věnovat tomu, zda je silnější právo na odnětí vlastnického práva nebo zda bylo porušeno právo na rodinný a soukromý život. „Jen tato námitka byla důvodná,“ řekl soudce.

Hrobka je citlivá

Právní zástupce žalobkyně Martin Horák novinářům po jednání řekl, že s rozsudkem být spokojený nemůže. „Nebylo vyhověno našemu odvolání v plné výši, nicméně to se s ustálenou judikaturou dalo předpokládat. Nicméně jsem potěšen, jakým způsobem soud přistoupil k té jedné nemovitosti, která je z toho sakrálního, morálního hlediska významná a jde o velice citlivou záležitost pro rodinu Dietrichsteinů,“ uvedl Horák. Doplnil, že o dovolání se ještě musí poradit se svojí klientkou, předpokládá ale, že ho podá. Dietrichsteinová se jednání neúčastnila, žije v Argentině.

Miliony do oprav

Mikulov do opravy Dietrichsteinské hrobky investoval v uplynulých letech desítky milionů korun. Právní zástupce města Jiří Petřík uvedl, že případný úspěch protistrany u hrobky by byl pro město ztrátou. „Věc samozřejmě projednám s klientem, jak on bude spokojený, nicméně z pohledu procesního převážně spokojen být mohu. Uvidíme, jak soud prvního stupně rozhodne o té části Dietrichsteinské hrobky,“ dodal Petřík.

Dietrichsteinová už v minulosti žádala vydání části majetku, nikoli však po městu, ale po státu. S touto žalobou, žádající vydání zámku v Mikulově nebo Kozího hrádku, ale u okresního soudu neuspěla. Dietrichsteinová se proti tomu odvolala ke Krajskému soudu v Brně, který jí také nevyhověl. Poté vznesla nárok také na majetek Mikulova.

Významný rod

Dietrichsteinové patřili několik staletí k nejvýznamnějším šlechtickým rodům na Moravě. Alexandr Dietrichstein (1899 až 1964) přišel po válce o rodový majetek na základě Benešových dekretů. Podle jeho dcery se tak stalo nezákonně. Břeclavský soud dospěl v minulosti k závěru, že konfiskace byla oprávněná.

Fotogalerie
4 fotografie