Je to největší ruské kolo v České republice. Na naše poměry má úctyhodné parametry. „Vysoké je 33 metrů, nese 24 gondol, které se mohou otočit kolem své osy. Každá uveze pět osob. Vyhlídka je z něj skvělá,“ popsala majitelka Anna Dykovská (50). Dodala, že montáž či demontáž kola zabere celé dva dny.

Po renovaci s ním majitelé vyrazili do terénu. Kolo letos už zavítalo na akce do Polska i Slovenska. Teď se vrací k nám. „Jedinečná příležitost je už od středy v rámci jedné z největších akcí Moravy a Slezska, Kravařského odpustu,“ řekla Dykovská.

Svítí do dálky

Díky novému osvětlení je viditelnost obřího kola několik kilometrů. „Je krásně vidět třeba od obce Hrabyně, která je odsud vzdálená zhruba osm kilometrů,“ řekl Břetislav Fuciman (27), který obřímu kolosu zařídil v Kravařích vhodné místo.

Kravařský odpust je kulturní událost léta na Opavsku a zároveň největší pouť na Moravě a ve Slezsku. Užít si akci můžete od čtvrtka do pondělí, ruské kolo už od středy.

Včas po něm sáhli

Rodina Dykovských kolo odkoupila od Václava Kočky staršího v loňském roce ihned poté, co se dozvěděla, že se kvůli revitalizaci pražského Výstaviště bude demontovat. „Přesnou cenu neřeknu, ale byly to statisíce,“ usmála se majitelka.

Příští rok je v plánu majitelů návrat na místo, kde kolo dlouhé roky návštěvníky pouti vozilo. Ruské kolo se tak opět na Matějskou do metropole podívá.