Kovové schránky z května roku 1968 byly otevřeny za přítomnosti archivářů, faráře notáře, kronikáře i starosty. Byl to docela boj, údržbář kostela Bohumír Kaštovský (66) se při otevírání solidně zapotil. Zhruba po půlhodince byly všechny schránky otevřeny.

Je větší svoboda…

Největší z nich obsahovala listinu s názvem „Zápis pro budoucí generace“ s popisem oprav kostela a tehdejších politických poměrů.

„Opravu si hradí farníci sami ze sbírek v kostele. Nenasbíral se najednou dostatečný kapitál, proto oprava probíhá etapově,“ napsal za tehdejší farnost páter Bohuslav Rodryč.

Hořce zapůsobila pasáž o pár řádků níže. „Současným prezidentem je Ludvík Svoboda. Probíhá tzv. politické jaro, je větší svoboda tisku, projevu i náboženství,“ píše ve vzkazu, aniž by tušil, co přinese za o tři měsíce později srpen 1968…

Korunu prodejte jako knoflík

Tři menší schránky obsahovaly osobní vzpomínky klempířů. Do schránek vložili zápalky, krabičku od startek, zátku od piva, skládací metr, mince a vtipný vzkaz: „Práce byly dokončeny za studeného počasí u slivovičky s čajem,“ napsali.

Jako třešničku na dortu připsali i „dobrou radu nad zlato“, jak ji sami pojmenovali. „Přizvali jsme si židovského experta, aby nám poradil, jak nejlépe zhodnotit korunu. Poradil navrtat do koruny dvě dírky a prodat ji jako knoflík za dvě koruny,“ napsali. „Vyřešte vy, naše budoucí generace, tyto hospodářské problémy Československa,“ uzavřeli svůj vzkaz.

Nové artefakty

Během měsíce budou do nových schránek vloženy nové artefakty a kopule poputuje zpátky na střechu kostela. „Sepíšeme listinu mapující současné poměry a přiložíme současné mince. Určitě ještě něco vymyslíme. Nesmíme ale udělat nové schránky tak nedobytné, aby nám budoucí generace příliš nespílaly,“ podotkl farář Rudolf Kopecký (62).