„Příčinou trhlin na zdech je havárie kanalizační přípojky a následné zvodnění základů kostela,“ vysvětlil technik stavebních investic brněnského děkanství Libor Kubíček.

„Kostel se nachází v blízkosti nádraží, proto byl velmi vyhledávaným místem pro věřící z Brna a okolí. Byla tady i stálá zpovědní služba,“ uvedl farní vikář kostela svaté Maří Magdaleny Pavel Kafka. Nyní se Nejsvětější svátost i zpovědní služba přesunuly do kostela Nalezení Svatého kříže na Kapucínském náměstí.

Na vině kanalizační přípojka

Na začátku června se v kostele objevily vlasové trhliny v klenbě nad oltářem. „Opravdu to byly tehdy jen jemné trhliny, mysleli jsme, že nám tam snad zatekla voda ze střešního žlabu a nevěnovali jsme tomu velkou pozornost. Za pár dní se trhliny začaly zvětšovat a byly mnohem viditelnější. Rozestupovaly se, byly viditelné i zvenku, proto jsme začali hledat příčinu. Pořád jsme si mysleli, že příčinou je spodní voda nebo déšť, ale posléze jsme zjistili, že byla poškozená kanalizační přípojka,“ uvedl Kubíček.

Do základů kostela se tedy dostala spodní voda a to způsobilo pokles podloží a věže kostela, která začala vyvracet stěny kostela. „Kostel je postaven na základech původních starých domů. I z těchto důvodů je možné, že jsou tady statické problémy,“ řekl odborník na brněnské podzemí Aleš Svoboda.

Rekonstrukce až za rok

Ještě není jasné, kdy začne samotná rekonstrukce kostela. Technici musí udělat další statické průzkumy, vytvořit projekt rekonstrukce a všechno konzultovat s památkáři.

Podle odhadu by mohla rekonstrukce začít nejdříve za rok. Kromě zajištění nosných konstrukcí kostela, věže a fary počítají technici i s opravou střechy a obnovou fasády.

VIDEO: Zřejmě duševně nemocný muž metal dlažební kostky na kostel v Brně.