„Nová spalovna je nadbytečná. Firma už jednu provozuje s kapacitou pro region dostačující, tu ať modernizují,“ uvedl mluvčí Arniky Jiří Kaňa.

„Vybudováním další nové spalovny s roční kapacitou 20 tisíc tun se Ostrava bezdůvodně stane nejen ‚popelnicí‘ pro nebezpečný odpad z celé republiky, ale dojde i k navyšování emisí ze spalování a zátěže z dopravy odpadů do spalovny,“ míní Nikola Carić, ředitel hnutí Čisté nebe.

Mnoho občanů o záměru ještě ani neví, v jedné z dotčených čtvrtí – Petřkovicích – už se ale šíří první petice.

Lidé to ještě ani nevědí

„Těšili jsme se, že tu konečně bude čistý vzduch, až dotěží laguny (z areálu Ostramo – pozn. red.). Místo toho tu budeme dýchat další spalovnu,“ řekla Gabriela Peroutková (35), která v Petřkovicích bydlí.

Tvrdí, že hodně lidí případné zhoršení ovzduší podceňuje. „To není jen o smradu, sice se povídá, že spalovat se bude na tisíc stupňů, ale kdo mi zaručí, že z toho nebudou nějaké vedlejší produkty a emise,“ dodala Peroutková, která petici již podepsala.

Ministerstvo životního prostředí uvedlo jako poslední termín připomínkování 4. února. „Po ukončení připomínek počítáme do měsíce s veřejným projednáním, necháme si vypracovat posudek a do dalšího měsíce vydáme stanovisko,“ uvedla mluvčí MŽP Dominika Pospíšilová.