V celém Česku bylo loni podle statistik hlášeno 667 případů tohoto onemocnění a nemocnost byla mírně vyšší než o rok dříve.

Z letos nahlášených případů v regionu se v 11 případech jednalo o onemocněné dětí mladší 15 let. Nejvyšší nemocnost hygienici registrují na Opavsku a Ostravsku.

„Jde o nakažlivé onemocnění, přenáší se vzdušnou cestou při blízkém styku s nemocným, především v počátečním stadiu onemocnění. Nejzávažnější průběh bývá u dětí mladších jednoho roku, u dětí do 15 let a dospělých se dávivý kašel obvykle vyskytuje v lehčí formě,“ uvedli hygienici.

Očkování se musí opakovat

Kašel se léčí antibiotiky a jako preventivní opatření je nejúčinnější očkování. Imunita proti černému kašli přibližně po čtyřech až 12 letech po očkování postupně vymizí. Dospělí, kteří byli očkováni v dětství, tak už nejsou proti kašli chráněni.

Co je černý kašel?

Dávivý či černý kašel je akutní respirační bakteriální onemocnění, které obvykle trvá šest až osm týdnů. Zpočátku má projevy jako běžné nachlazení a v průběhu onemocnění se zhoršuje a přechází v záchvatovitý kašel.

VIDEO: Jak vypadá laryngidita (zánět hrtanu) u kojenců?

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá laryngidita u kojenců Youtube/Supermámy