Ve čtvrtek večer přijel herpetolog Tomáš Bublík, který před pár dny odchytával v Praze smrtelně jedovatou mambu zelenou. „Prohledávali jsme obchod od 18 hodin, a v pátek ve čtyři hodiny ráno jsme byli úspěšní. Jde o užovku obojkovou,“ řekl na místě nálezu.

Mohl se připlazit z přírody

Podle odborníka jde o zcela neškodného hada, který se mohl připlazit z nedalekých mokřadů, ale není i vyloučeno, že pochází i odněkud z ciziny. „Na videu se jevil jako zmije obecná a ta už jedovatá je. Proto zavřít prodejnu bylo na místě,“ uvedl Bublík.

Užovka půjde do zoo

Kde se přesně plaz ukrýval, nechtěl herpetolog říct. „V prostorách prodejny. Plazil se po zemi. Měří 30 centimetrů a jeho dalším osudem je ostravská zoo, kam ho převezu. Pak se musím jít po náročné noci vyspat. Rozdíl mezi odchytem mamby a užovky? To je někde úplně jinde,“ usmíval se odborník.

Neznámého plaza zachytily kamery prodejny v Orlové v úterý. Provozovatel neponechal nic náhodě a nechtěl riskovat, že mohl potencionálně jedovatý had komukoliv ublížit nebo ho rovnou na prodejní ploše usmrtit jedem.

Velkého hada nalezl ve středu i muž na pražském sídlišti Nové Butovice. Přivolaní strážníci zjistili, že šlo o mrtvou krajtu.

VIDEO: Kaufland nyní sčítá škody.