Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Seniorka (82) našla uprchlého hada v troubě. Zrovna se chystala péct manželovi

Metrová užovka, kterou stařenka našla v troubě
Metrová užovka, kterou stařenka našla v troubě  (Autor: RSPCA)
Autor: Mii - 
5. října 2018
08:45

Velké překvapení čekalo na britskou seniorku, když otevřela ve svém domě troubu na pečení. Vykoukla na ní metr dlouhá užovka, která pravděpodobně utekla nějakému nedalekému chovateli a v troubě se schovala kvůli teplu. Had nebyl jedovatý, takže nehrozilo žádné nebezpečí. Přesto seniorka popisovala, že byla k smrti vyděšená, informuje server Newsweek. Had na útěku je nejspíš i v pražských Hlubočepích, kde majitelku uštknula jedovatá mamba zelená.

Stařenka, jejíž jméno nebylo zveřejněno, chtěla sobě a svému manželovi upéct hranolky. Už měla vše přichystané a stačilo jen vložit nakrájené brambory do trouby. Když ji ale otevřela, zjistila, že nemůže – ležel v ní had. A nešlo jen o drobného plaza, had byl téměř metr dlouhý.

Seniorka překonala svůj strach, zachovala klid a okamžitě zavolala britskou odchytovou stanici Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), která případ následně zveřejnila.

„Když jsem otevřela dvířka a viděla jsem ho, byla jsem k smrti vyděšená,“ popisovala žena podle RSPCA. „Měla jsem nedávno operaci kvůli šedému zápalu, tak jsem nejdřív přemýšlela, jestli mě nešálí oči – ale můj muž toho tvora viděl také. Nakonec jsem inspektora, který ho odchytil, pořádně objala a uvařila mu čaj,“ pokračovala ve výpovědi.

Hadovi začali říkat Sammy

Odchytová služba zbloudilého tvora pojmenovala Sammy. Šlo o druh velké africké užovky rodu Lamprophis, která je mezi lidmi oblíbená k chovu – mimo jiné proto, že není nebezpečná ani jedovatá. Seniorce tak žádné nebezpečí nehrozilo. Velmi pravděpodobně šlo o hada, který někomu utekl nebo ho jeho chovatel opustil.

Andry Harris z RSPCA si myslí, že plaz se do domu dostal skrze díru ve zdi. Zamířil k troubě, protože produkuje teplo a to mají hadi rádi. „Když jsem dorazil, čekal jsem, že najdu nějakou malou užovku červenou. Ale tahle užovka byla dost velká, měřila skoro metr,“ vyprávěl specialista. Podle něj měl had štěstí, že seniorka troubu předem nepředehřála. Jinak by na ni čekal pečený plaz.

Po Praze se potuluje jedovatá mamba

Zpráva o objevu stařenky se objevila jen pár hodin poté, co v pražských Hlubočepích utekla chovatelce smrtelně jedovatá mamba zelená. Ještě před tím ji uštknula, žena nyní leží v pražské Všeobecné fakultní nemocnici v umělém spánku. Její stav je vážný.

Několik lidí muselo být v reakci z okolí domu evakuováno. Po nebezpečném plazovi pátrá policie ve spolupráci se specialisty na odchyt hadů. Žena podle dosavadních informací neměla chov schválený.

naidka ( 5. října 2018 10:24 )

Titulek zřejmě naráží na uprchlou mambu v Praze.

naidka ( 5. října 2018 10:21 )

Asi zápal šedé kůry mozkové.

pemek ( 5. října 2018 09:28 )

Operovali jí šedý zápal? Snad zákal, ne? Asi na plicích, ne? Škrabáci tupí.

offline ( 4. října 2018 16:39 )

To je titulek jak z Blesku...

deratizator ( 4. října 2018 14:31 )

 To mohla upéct i s hadem, měli by maso navíc

Zobrazit celou diskusi