Šílený maraton problémů s městskou hromadnou dopravou odstartoval v pátek. Před půlnocí srazila tramvaj chodce. „Krátce před 23.30 hodin došlo na tramvajové zastávce Stodolní ke střetu tramvaje s 34letým chodcem,“ řekla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Podle ní byl při nehodě lehce zraněn chodec, kterého následně ošetřil lékař. „Řidič tramvaje nebyl ovlivněn alkoholem, orientační dechová zkouška chodce byla pozitivní,“ dodala mluvčí.

V sobotu se poté jen o pár desítek metrů dál srazily dvě tramvaje linky 8, za což patrně mohla nepozornost řidičky jednoho z vozů. „Z dosud zjištěných informací vyplývá, že řidička tramvajové soupravy zřejmě přehlédla výhybkovou návěst signalizující polohu výhybky pro směr jízdy křižovatkou vlevo, přestože měla v úmyslu projet křižovatkou vpravo,“ uvedla Holčáková.

Poté, co se souprava vydala do protisměru, došlo ke srážce s protijedoucí tramvají. Při nehodě byli lehce zraněni dva cestující. „K objasnění okolnosti události jsme zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti,“ informovala policejní mluvčí s tím, že podle orientační dechové zkoušky nebyla řidička pod vlivem alkoholu.

Spoji v době nehody cestovalo asi padesát cestujících a policie nyní prosí případné nevyslechnuté svědky, především z řad přepravovaných osob, aby ji kontaktovali na lince 158.

Na stejné telefonní číslo se mohou ozývat také svědci nedělního napadení řidiče tramvajové linky číslo 17. Ten podle hesla »za dobrotu na žebrotu« schytal ránu od cestujícího, který útočil na ženu, té se šofér zastal. Napadení se mělo odehrát na zastávce Palkovského.

„Z dosud zjištěných informací vyplývá, že řidič tramvaje linky č. 17 si měl povšimnout sporu mezi cestujícím mužem a ženou, proto tramvaj zastavil a šel apelovat na muže, aby zanechal ataku vůči ženě,“ informovala Holčáková. Po návratu do kabiny ale agresor zaútočil právě na řidiče. Po vulgárních nadávkách údajně ohrožoval také kovovou tyčí. Muž byl krátce po činu zadržen policií a využil svého práva nevypovídat.