Nechyběl ani americký historik, herec a také veterán armády Spojených států, účastník mise v Bosně, Mark Schneider (54) v roli Napoleona Bonaparte.„Samozřejmě se jako vždy těším. Věřím, že letošní připomínka legendární bitvy se bude líbit,“ svěřil se Schneider, který je znalci označován za nejpřesvědčivějšího představitele francouzského císaře.

Poslední útok u Telnice

Letos diváci spatřili na bojišti závěrečnou epizodu bitvy tří císařů. „Ta se odehrávala především v prostoru jižního sektoru bojiště mezi úpatím Prateckého návrší a obcemi Sokolnice a Telnice. Diváci viděli moment, kdy se mohutným spojeneckým kolonám pod vedením generála Buxhöwdena zjeví v zádech jednotky čtvrtého sboru maršála Soulta sestupující z předtím dobytého Prateckého kopce," popsal prezident Projektu Austerlitz Miroslav Jandora. 

V úvodu bitvy rakouské a ruské jednotky pochodovaly v kolonách proti menší části francouzské pěchoty rozmístěné v linii rozptýlených střelců, kterou svým postupem a výraznou převahou donutily ke spěšnému ústupu. V momentě tohoto dílčího vítězství se však za nimi na horizontu objevily bodáky Soultových vojáků. 

Mark Schneider už jako legenda

Američan Mark Schneider u Tvarožné v roli císaře Napoleona Bonaparte poprvé vystupoval v roce 2005. „Jeho fenomén mě uchvátil už coby kluka. Obdivuji Napoleonovu vojenskou nedostižnost, brilantní strategii a taktiku,“ svěřil se Blesk.cz muž, který vzhledem i postavou jako by legendárnímu vojevůdci z oka vypadl. V roce 2007 si zahrál francouzského císaře i ve filmu.

Video
Video se připravuje ...

Napoleona u Tvarožné nezastavily husté sněžení ani mráz 

Reagoval i na změnu počasí. V prosinci 1805 sněhová pokrývka tehdejší bojiště o rozměrech 10 x 12 kilometrů chyběla. „Počasí nemá na odhodlání všech přítomných vliv. Je to pro ně pocta, být na tomto významném místě," reagoval na sníh a mráz herec.

Velkofilm se nelíbí

Organizátoři akce reagovali také na nový velkofilm režiséra Ridley Scotta Napoleon. „Leckdo nad kritikou mávne rukou a řekne, že nejde o dokument a že film má především bavit. My si v Projektu Austerlitz myslíme, že atraktivita se se seriózním přístupem nevylučují, a že poctivost v přístupu a respekt k minulosti jsou předpoklady, které i Hollywood v bezpočtu případů dokázal skloubit se snahou oslovit co nejširší publikum,“ uvedli v prohlášení.

Shodou okolností právě v těchto dnech spatřila světlo světa kniha Napoleon Bonaparte z pera historika a viceprezidenta Projektu Austerlitz Jakuba Samka, který spolupořádá vzpomínkové akce nejen na bitvu u Slavkova déle než dvě desetiletí

Kniha je souborem vybraných textů publikovaných na webech Security Magazínu a Projektu Austerlitz. Jejich společným jmenovatelem jsou životní osudy Napoleona a jeho současníků především z hlediska dobového vojenství.

Fotogalerie
18 fotografií