V místě se rozšiřuje 1,4 kilometru dlouhý úsek ze čtyř na šest pruhů. Auta místem projíždí dvěma pruhy v každém směru v omezené rychlosti. Provoz podle policie nekomplikuje jen stavba, ale také řidiči.

„Tato stavba dělá všem vrásky a způsobuje dopravní problémy. Prodloužili jsme úseky, kde je zákaz předjíždění nákladních vozidel, od 168. do 178. kilometru. Odtamtud dál na Brno platí zákaz dlouhodobě,“ uvedl ministra dopravy Martin Kupka, který se byl na stavbě podívat.

Zatím podle plánu

Dělníci pracují i v noci, kdy především naváží zeminu. „Nyní pracujeme na provizorním rozšíření pravého jízdního pásu a také na provizorním rozšíření na mostních objektech, kde jsme již zbourali stávající římsy,“ řekl Zdeněk Ludvík, předseda správní rady MI Roads, která je zhotovitelem více než miliardové stavby.

Práce postupují podle stavbařů podle harmonogramu. V zimních měsících má být doprava převedena na pravý jízdní pás a začne demolice levé poloviny estakády. Příští rok dělníci vybudují finální rozšíření levého pásu včetně mostu. Pak přijde na řadu demolice pravé poloviny estakády a v roce 2025 dokončení rozšíření pravé poloviny ve směru na Ostravu.

Úleva? Ani náhodou!

Pro řidiče v okolí Brna to bude znamenat nicméně jen částečnou úlevu. Silničáři totiž připravují zahájení tendru na přestavbu mimoúrovňové křižovatky Brno-jih, tedy propojení D1 a D2, což opět přinese omezení.

„Pro dálnici D1 v úseku Kývalka - Holubice bude ale nejkomplikovanější rekonstrukce mostních objektů, které budeme stavět nové. Musíme se do nich kvůli jejich stavu pustit dřív, než se nám podaří získat povolení na veškeré úseky šestipruhu. Koncem příštího roku bychom chtěli zahájit práce asi na sedmi mostech,“ sdělil ředitel ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Úzké hrdlo

Lidé se tak musí připravit na to, že se v okolí Brna bude stavět i v příštích letech a doprava bude omezená. S ohledem na nedostatečnou kapacitu dopravy to vnímá jako nezbytné. Okolí Brna označil za úzké hrdlo dálniční sítě pro celé Česko.

VIDEO: Každá nehoda na dálnici znamená kilometrové kolony a desítky minut čekání.

Video
Video se připravuje ...

Nehoda na D1 (10. října 2023) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
8 fotografií