D1 je v úseku kolem Brna extrémně zatížená a kapacita dálnice a křižovatek nedostačuje. Při dopravní špičce vznikají kolony a mezi řidiči konflikty.

Navýšení kapacity D1 v okolí Brna nutně potřebujeme, jedná se o extrémně zatížený dálniční úsek, kterým projede každý den téměř 80 tisíc vozidel. Proto je nejvyšší čas stavbu zahájit a za dva roky ji otevřít pro provoz. Rozšířený třípruh v každém směru pomůže nejen těm, kteří jedou do Česka, ale ulehčí cesty i směrem na Bratislavu nebo Vídeň,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Dva pruhy a snížená rychlost

Dopravní omezení mezi 194. a 196. kilometrem bude podobné, jaké znají řidiči z modernizace D1. Auta projedou dvěma pruhy v každém směru na jednom dálničním pásu, rychlost bude omezená na 80 kilometrů v hodině.

Stavba částečně uzavře nájezdové rampy na dálnici. Neprůjezdný bude nájezd z Vídeňské ulice ve směru na Ostravu a z Hněvkovského ulice ve směru na Prahu. Do správného směru se řidiči dostanou po objízdné trase.

Policisté posílili hlídky

„Rozšířili jsme dálniční oddělení v Chrlicích, aby tam byl dostatečný počet policistů pro řešení mimořádných událostí a regulaci provozu,“ řekl ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil.

Ten očekává komplikace především v případě mimořádné událostí. Při vážné dopravní nehodě, kdy bude nutný přístup složek IZS z protisměru, protože nelze vytvořit záchranářskou uličku.

Právě zahajovaná stavba je první akcí na třicetikilometrovém úseku od Kývalky po Holubice, který by měl celý mít šest pruhů. Kromě zřízení třetích pruhů jsou v plánu kompletní rekonstrukce vozovky, mostů či odvodnění nebo výstavba nových protihlukových stěn.

VIDEO: Nedávná nehoda dvou autobusů zablokovala na sedm hodin dálnici D2 u Brna.

Video
Video se připravuje ...

Nehoda dvou autobusů zablokovala na sedm hodin dálnici D2 u Brna. Policie ČR