„Oblastní rada ODS Brno-město bere na vědomí informaci a vysvětlení od Markéty Vaňkové a Roberta Kerndla k fotografii, která se šíří na sociálních sítích. Konstatujeme, že vysvětlení je dostatečné a vyslovujeme primátorce Markétě Vaňkové a náměstkovi Robertu Kerndlovi jednomyslnou podporu a nedoporučujeme jejich rezignaci,“ uvedla v prohlášení mluvčí brněnské ODS Monika Švaříčková.

Primátorka i její náměstek a zároveň stranický kolega podstoupili testy na drogy.  „Předpokládám, že výsledek by měl být v nejbližších dnech,“ uvedla Markéta Vaňková pro novinky.cz. „Zřejmě do pátku,“ upřesnil Kerndl. Výsledky zveřejní.

Stopy prý vedou do Prahy

Skandál kolem nekvalitního obrázku nejasného původu, který se začal z anonymního zdroje šířit po internetu a sociálních sítích, nabyl v pondělí dalšího rozměru. A stopa vede z Brna do hlavního města.

Na fotografii staré zhruba tři roky si Vaňková s Kerndlem (ODS) prohlížejí bílý prášek na displeji mobilního telefonu. Pražský zastupitel za ANO Ondřej Prokop nyní nařkl z rozpoutání „kokainové kauzy“ zaměstnance ministerstva zahraničí Jiřího Hoskovce. Prokop ve videu na facebooku uvedl, že za twitterovým účtem, který fotografii sdílel, stojí také bývalý šéf poradců pražského exprimátora Zdeňka Hřiba (Piráti) Hoskovec.

„Říká se to v kuloárech, slyšel jsem to od celé řady lidí,“ uvedl Prokop. Fotografii pak v Brně aktivně pomáhali rozšiřovat bývalí členové hnutí Žít Brno Matěj Hollan a Robert Kvapil.

Hoskovec: Pomluva!

Mluvčí resortu Daniel Drake tuto Prokopovu spekulaci ale odmítl. „Ministerstvo zahraničí se ohrazuje proti nařčení pražského zastupitele Ondřeje Prokopa, že by zaměstnanec MZV Jiří Hoskovec měl stát za rozpoutáním mediální kauzy okolo brněnské primátorky,“ reagoval Drake.

Hoskovec nyní pracuje v kabinetu ministra Jana Lipavského (Piráti) jako poradce pro veřejné aspekty sankční politiky. Podle svého sdělení se hodlá nařčení bránit právní cestou.

Video
Video se připravuje ...

Politolog o Vaňkové s práškem i záletném Koláříkovi. Jaký dopad kauzy budou mít? Pavlína Horáková, Lukáš Červeny

Fotogalerie
15 fotografií