„Platební morálka nájemce byla od počátku velmi kolísavá a jeho aktuální dluh překračuje 800 tisíc korun,“ uvedla náměstkyně pro oblast správy majetku Karin Podivinská, která zdůraznila, že město investovalo do provozu několik milionů korun.

Magistrát o nás lže

„Nedočkali jsme se zprovoznění restaurace, přestože prostory byly zkolaudované už v prosinci 2019,“ upozornila Podivínská. Tedy krátce předtím, než přišel covid-19 a restaurace byly vládou na dlouhou dobu zavřeny.

Nájemci přiznávají, že už toho mají dost. „Magistrát šíří neustále lži. Budovu jsme vysoutěžili už v roce 2015. Abychom mohli spustit činnost, potřebovali jsme od magistrátu, jako majitele objektu, aby budovu zkolaudoval. Trvalo to dlouhých pět let!,“ řekl Blesk.cz člen představenstva Gattamelata Jan Nahodil (54).

Peníze do úschovy

Nahodil zároveň trvá na to, že společnost od počátku řádně platila. „Bylo dohodnuto, že veškeré platby za nájem a energie půjdou do notářské úschovy a až magistrát splní své závazky, tak si je vyzvedne. Vše jsem tam řádně zaplatili a splnili jsme tím právní podmínky,“ trvá na svém Nahodil.

Předsedkyně představenstva Lucie Nahodilová (31) k tomu dodala. „Magistrát nám účtuje tepelnou energii, kterou nám ale přitom vůbec nedodává. Obrátili jsme se proto na soud, protože už toho máme opravdu dost,“ dodala.

Investovali 30 milionů

Společnost do zprovoznění restaurace a pekárny investovala podle vlastního vyjádření přibližně 30 milionů korun. „V plném režimu tady pracovalo 28 lidí + další dělali rozvozy. Celou dobu nám magistrát házel klacky pod nohy. Evidentně má na to někdo zálusk,“ domnívá se Nahodil.

Společnost nyní řeší, co se speciálním vybavením, které bylo určeno výhradně pro restauraci s pekárnou. „Nabídli jsme magistrátu, aby aspoň odkoupil naše vybavení. Potřebujeme aspoň splatit úvěry a udělat za tím tlustou čáru. Další restauraci neplánujeme. Nemáme na to sílu duševní, ani finanční,“ přiznává Nahodilová.


Nájemce musí podle vydaného rozhodnutí magistrátem opustit do 31. května. Soudní líčení, které rozhodne o tom, kdo byl v právu, bude následovat až v červnu.

VIDEO: Brno plánuje zmodernizovat podchod pod hlavním nádražím.

Fotogalerie
7 fotografií
Video
Video se připravuje ...

Brno plánuje zmodernizovat podchod pod hlavním nádražím KAM Brno