„Jen papírovou formu petice již podepsalo přes pět tisíc lidí, další přibývají. Nově ji mohou lidé podpořit i v elektronické formě,“ uvedl za organizátory petice „Zachraňme brněnský podchod“ Tomáš Uher.

Místo kávy nic

Radnice dlouhodobě avizuje, že chce prostor, kterým denně projde až sto tisíc lidí zásadně změnit. Připouští přitom, že obchodníky vyžene. „Co se týče otázky odstranění stánků, probíhá v této věci soudní jednání. Vzhledem k této skutečnosti se dále k tématu nebudeme vyjadřovat,“ sdělil radní pro majetek Róbert Čuma (44, Piráti).

Video
Video se připravuje ...

Podchod pod brněnským hlavním nádražím. Hynek Zdeněk

Lidé by si tak průchodem nemohli při průchodu více než sto metrů dlouhého průchodu koupit například rychlé občerstvení, kávu do ruky, pečivo, nebo třeba oříšky. Všichni obchodníci přitom řádně nájemné platí.

Bojí se o živnost

Obchodníci tak neskrývají své obavy. „Určitě souhlasíme s architektonickou úpravou, prostor pod nádražím si ho určitě zaslouží. Jestli v něm ale budou i poté prodejní prostory netušíme. Nevíme vůbec, na čem jsme,“ přiznal Zdeněk Starý, provozovatel prodejen Oříšek jede. Jeho prodejna v podchodu přitom suverénně vyhrála nedávnou anketu jako nejvoňavější místo Brna.

Fotogalerie
6 fotografií