V sále na začátku 18. století zasedal moravský zemský soud, čemuž odpovídala i původní výmalba. Jenže po pár desetiletí bylo všechno jinak. „Až do roku 1869 sloužil jako vojenský sklad, později dokonce coby vývařovna. Nátěry, které fresku postupně zakryly, jí také výrazně uškodily," řekl Libor Blažek z Archivu města Brna.

Dlouhé čekání na opravu

O původní výmalbě se dlouho hovořilo, skutky se ale začaly dít až v posledních dvou desetiletích. Vodítkem se mj. staly dvě fotografie pořízené v roce 1869. „V roce 2008 došlo k odkrytí několika prvních vzorků na stropě,“ dodal Blažek.

V roce 2019 bylo konečně rozhodnuto o odkrytí celého prostoru a odhalení jednoho z posledních tajemství brněnského barokního malířství. Tým 12 restaurátorů pod vedením Martina Číhalíka čekala náročná práce.

„Freska zachycuje zasedání moravského zemského soudu a erby z let 1729 až 1730, postavy soudců, kteří byli tehdy ve funkci. Odkazuje také na starobylost této instituce sahající až do středověku,“ uvedl Číhalík s tím, že se podařilo zachránit jen torzo původní fresky.

Video
Video se připravuje ...

Martin Číhalík k restaurování poničené fresky v sále brněnských radních Zdeněk Matyáš

Sklad a jídelna fresku poškodily

„Problém nastal v 19 století, kdy prostor získala armáda. Své na poničení měla i městská jídelna, prostor sálu byl zkrátka nevhodně využíván. Když zjistili, že fresky jsou poničené, nechali je navíc zalíčit,“ popsal trudné osudy barokní malby vedoucí restaurátorského týmu. Patrné je to například na obličejích figur, které se nezachovaly, stejně tak na klenbě, symbolizující význam instituce soudu.

Prohlídky sálu jen s registrací

I tak odvedli restaurátoři v rámci možností vynikající práci. Celý proces oprav od roku 2019 mohou posoudit návštěvníci výstavy v Urban centru na Mečové ulici, která potrvá do 24. února.

Naopak počet návštěv radničního sálu a komentovaných prohlídek fresky je omezen na  12., 19. a 26. ledna a 2. února vždy od 17 hodin. Vzhledem k omezené kapacitě sálu (max. 25 osob) je nutná registrace v Urban centru.

Fotogalerie
14 fotografií