„Struktura výjezdů v době svátků byla velmi podobná: kolapsy či vysoké horečky související s respiračními onemocněními, bolesti na hrudi či úrazy. V noci po Štědrém večeru se přidaly události související s oslavami svátků: bolesti břicha způsobené přejedením, otravy alkoholem, a to bohužel i u mladistvých,“ upozornila mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Nechyběly ani kuriózní případy. „Chlapec dostal dárky tak zabalené, že si na jejich rozbalování vzal nožík. Tím se poranil tak, že si způsobil silné krvácení,“ připomněla jeden z případů mluvčí záchranky.

Záchranáři vyjížděli až k 350 případům denně. Tento trend přitom pokračuje i těsně po svátcích, kdy např. 27. prosince měli k 9. hodině ráno už přes 90 výjezdů. „Před námi jsou silvestrovské oslavy, a to je pro nás tradičně bývá náročná služba,“ připomněla Bothová. Lidem v této souvislosti posílá pár rad.

„S jídlem a pitím alkoholických nápojů to nepřehánějte, přemíra především alkoholu může mít i vážné následky. A pokud už se rozhodnete manipulovat s pyrotechnikou, pak postupujte podle návodu a dávejte pozor nejen na sebe, ale i na okolí, které vaší činnosti bude přihlížet. Především pak na děti,“ dodala Bothová.

VIDEO: Záchranáři vyjíždějí většinou pozemní cestou, k vážným nehodám vysílají i vrtulník.