Někdejší starosta Rojetína odkoupil za hotovost pozemky za 20 tisíc od místní rodiny v roce 2010. Na smlouvách ale vůbec nefiguruje. Podle nich je koupil Kamil K. (šéf správy nemovitostí v Brně-střed do roku 2014) a v roce 2017 je daroval svému nevlastnímu bratrovi, náměstkovi primátorky a šéfovi brněnské ODS Robertu Kerndlovi. 

Tři měsíce po darování měnily pozemky majitele znovu. Zhruba 5000 m2 koupila Vaňková a začala na nich stavět. Zaplatila 200 tisíc korun.

Označil ministra i primátorku

Bývalý starosta Rojetína Hubálek nyní vypovídá o pozadí brněnské bytové kauzy. Ve své výpovědi ukázal do vysokých politických pater. „Hlavní skupinu tvoří Pavel Blažek, Robert Kerndl a Otakar Bradáč,“ označil podle serveru aktualne.cz v roce 2019 nynějšího ministra spravedlnosti z ODS, předsedu jihomoravské buňky strany a šéfa bytové komise městské části Brno-střed. Za součást skupiny označil i primátorku Vaňkovou. Server aktualne.cz oslovil primátorku i náměstka Kerndla, oba ale nereagovali.

Pro Blesk.cz se ale Robert Kerndl vyjádřil. „Jsou to spekulace. Já neshledávám v prodeji pozemku, který jsem prodal paní primátorce, nic špatného ani nezákonného,“ uvedl a pokračoval:

„K osobě pana Hubálka, říkám to opakovně, velmi mě mrzí, že jsem se s touto osobou kdy seznámil. Tato osoba je bájným lhářem a myslím si, že by bylo dobré, kdyby psychiatři posoudili jeho profil.“ 

Video
Video se připravuje ...

Náměstek primátorka Brna Robert Kerndl (ODS) ke kauze prodeje pozemku. Jiří Nováček

Kdo je korunní svědek Hubálek?

Kvůli podvodu s byty policisté v roce 2018 zadrželi bývalého starostu Rojetína Pavla Hubálka, který pro peníze zfalšoval i podpis primátora Vokřála. Obvinili ho už podruhé během čtyř let, první případ ale odložili....

Politici tvrdí, že se Hubálek snaží z případu lživě vyvinit. Bradáč, předseda bytové komise radnice Brno-střed, je po razii ze začátku října ve vazbě. Prohlídky policie dělala i v domácnostech Kamila K. a jeho bratra i jejich nevlastního bratra Roberta Kerndla. Obviněni nejsou.

Čelní politici brněnské ODS nakupovali v Rojetíně podle aktulane.cz i další pozemky. Tentokrát Kerndl a současní ministra spravedlnosti Pavel Blažek, jejichž podpisy jsou na kupní smlouvě z března 2008. Jako právnička je zastupovala současná primátorka Vaňková, někdejší Blažkova advokátní koncipientka. Obchod opět dojednával a v hotovosti platil Hubálek.

Bradáče odvolali

Rada Městské části Brno-střed odvolala Otakara Bradáče (ODS) z funkcí předsedy komise bytové, majetkové a dislokační. Zastupitel je vazebně stíhaný v kauze údajné manipulace s byty. Rada taky pověřila oddělení vnitřního auditu a kontroly, aby provedlo prošetření procesu přidělení bytů, nastavení kritérií a způsob výběru žadatelů o pronájem bytu.

Rada pověřila tajemníka úřadu zjistit od policie bližší informace z vyšetřování, včetně toho, zda je městská část vedená v trestním řízení jako poškozená a jaká škoda měla být případně radnici způsobena.

Krajský předseda strany a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) však naznačil, že strana se v nejbližší době nebude zabývat členstvím Otakara Bradáče. „Ty kroky jsou na panu Bradáčovi,“ uvedl Blažek.