„A co jsme tam taky zažili a co nás obzvlášť frustruje? Jak byty dostávají neodůvodněně lidé z x-tého místa. Jak se vybírá podle těžko uvěřitelných dopisů nebo na základě známosti se členem komise. Jak někteří zvolení žadatelé prokazatelně lhali,“ shrnula Monika Lukášová Spilková svůj pohled na tristní situaci a přidala několik konkrétních příkladů.

Skokani roku

Podle informací Blesk.cz byly předány v posledních dvou letech na Brno-střed mimo pořadí minimálně čtyři desítky bytů. Přibližně každý pátý obecní byt dostal někdo, kdo bezdůvodně předběhl žadatele, který byl na řadě. Podle Lukášové Spilkové se tyto byty nacházejí v okolí ulice Bayerova, Údolní, Botanická, Renneská , Koliště či Moravského náměstí.

Případ přidělení bytu u Bayerovy ulice popsala členka bytové komise takto: „Byla vybrána žadatelka se 13 body, registrací z roku 2019, která si o byt žádala zatím pouze 4x. No a hned to vyšlo, skokanka roku. Přeskočila mimo jiné žadatele, který měl 16 bodů, neúspěšně žádal 31x a registraci měl z roku 2015. Během svých 31 neúspěšných pokusů se zatím nestal ani jednou náhradníkem. Konečně když žádáte už od roku 2015, tak si můžete ještě chvíli počkat. Asi smolař roku."

Uspěl makléř z Ústecka

Byt poblíž Renneské třídy Byt u Renneské třídy zase získal žadatel z Ústeckého kraje s 10 body, registrací z roku 2020, o byt žádal zatím 4x. „Pracuje v realitní kanceláři. Přeskočil například žadatele s 11 body, 23 neúspěšnými žádostmi a registrací z roku 2019. Nebo přeskočil žadatele seniora s 11 body, 15 neúspěšnými žádostmi a registrací z roku 2019."

„Zřejmě realitní makléři z jiných krajů patří mezi skupiny nejohroženější ztrátou bydlení a byt si proto zaslouží dostat přednostně. Možná bychom v tom směru měli upravit pravidla, bude to pro všechny alespoň předvídatelné,“ podotkla s ironickým podtextem Lukášová Spilková.

Podobný scénář se odehrál i kolem přidělení bytu na Údolní ulici. „Byt dostala žadatelka s 10 body, 11 žádostmi a registrací z roku 2020. Přeskočila samoživitelku se 16 body, 18 neúspěšnými pokusy a registrací z roku 2018 nebo žadatele se 12 body, registrací v roce 2019, který si už žádal 29x.“

Prý špička ledovce

„Vůbec tomu nerozumím. Asi abychom se mohli na každé bytové komisi znova a znova divit. Nebo abychom byli v napětí, co můžeme zase neočekávaného zažít,“ shrnula zastupitelka za Piráty, která prý zveřejnila jen zlomek podivných případů. V bytové komisi působí společně s Lenkou Brodzákovou a Davidem Oplatkem (Zelení). Dlouhodobě se svými kolegy kritizovala podivné praktiky spojené s naprosto nepředvídatelným přidělováním obecních bytů.

V zářijových komunálních volbách se do nového zastupitelstva Brno-středu dostala jak Monika Lukášová-Spilková, tak i její kolega David Oplatek. Rovněž tak i Otakar Bradáč (ODS), kterého v úterý ráno detektivové jako jednoho z osmi podezřelých zadrželi. Na radnici vedl bytovou a dislokační komisi, které rozhodly o tom, komu město přidělí byty.

Zadržený je přítel ministra Blažka

Policisté měli zasahovat i u Otakara Bradáče, vlivného člena brněnské ODS a známého ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Býval i jeho obchodním partnerem. Právě Bradáč vedl na této radnici bytovou a dislokační komisi, které rozhodly o tom, komu město přidělí byty. V zářijových komunálních volbách obhájil post zastupitele největší a nejbohatší městské části Brno-střed.

VIDEO: Žalobce k trestům v kauze Stoka.

Video
Video se připravuje ...

Žalobce Karel Cibulka k trestům v kauze Stoka Zdeněk Matyáš