„Vazba byla uvalena na oba obviněné,“ potvrdila dozorující státní zástupkyně Petra Lastovecká.

„Je to proto, že trvá podezření, že by mohla pokračovat trestná činnost. Můj klient chce trestnímu stíhání čelit doznáním, budeme usilovat o status spolupracujícího obviněného,“ uvedl obhájce Zdeňka Č. Pavel Hála. 

Má se zodpovídat v celkem sedmi případech, škoda jde do statisíců.  „Šlo o manipulaci s byty ze zištných důvodů v uplynulých dvou rocích,“ dodal Hála.

Politici a realiťáci

Kromě Bradáče a Zdeňka Č. jsou mezi stíhanými zastupitel hnutí ANO v Brně-Černovicích Radim Suchánek, který pracoval na Správě nemovitostí Brno-střed. Dalšími jsou makléřova společnice Eva V. a dále Kateřina P., Jiří P., Ludvík K. a Marek H., kteří jsou podle ČT spjati s brněnským realitním trhem. ti bylia propuštěni na svobodu. To ovšem neznamená, že nebudou nadále stíháni.

„Někteří z celkem osmi obviněných trestnou činnost doznávají a s policejním orgánem a státním zastupitelstvím různým způsobem spolupracují,“ stojí v usnesení státního zastupitelství.

Zneužili pravomoce

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala na brněnské radnici v úterý. Důvod? Korupce kolem přidělování městských bytů a nebytových prostor.

Na možnou korupci upozornila předsedkyně kontrolního výboru radnice městské části Brno-střed Monika Lukášová Spilková. „Byty dostávali například rodinní příslušníci politiků nebo jejich známí, kteří přeskakovali další a déle čekající žadatele,“ uvedla.

„Stíhaní jsou pro zločin zneužití pravomoci úřední osoby, zvlášť závažný zločin přijetí úplatku spáchaný ve prospěch organizované zločinecké skupiny a pro zvlášť závažný zločin účast na organizované zločinecké skupině,“ stojí v usnesení Vrchního zastupitelství.

Kauza Stoka

Policisté se zajímali o radnici Brno-střed už v minulosti. V roce 2019 vyplula na povrch takzvaná kauza Stoka. Policisté tehdy odhalili organizovanou skupinu, v níž figurovali místní politici z hnutí ANO, úředníci a podnikatelé. Skupina ovlivňovala veřejné zakázky na radnici. Tresty padly letos v květnu.

Nejvyšší v podobě 9,5 roku vězení dostal bývalý místostarosta městské části Brno-střed za hnutí ANO Jiří Švachula. Soud rozdal tresty dalším osmi lidem a dvěma firmám.

VIDEO: Jen před pár měsíci skončilo na radnici Brno-střed vyšetřování kauzy Stoka.

Video
Video se připravuje ...

Žalobce Karel Cibulka k trestům v kauze Stoka Zdeněk Matyáš


Fotogalerie
17 fotografií