Věhlasný ukrajinský skladatel se usadil s rodinou na Tišnovsku. „Našel jsem tady úžasný klid. Mohl jsem se proto vrátit ke skládání písní. Je to můj způsob, jak upozornit na válku, kterou procházíme,“ řekl Havryš.

Písně zpívá dcera

Nové písně zpívá jeho dcera MariaAnna (35), sólistka armádního pěveckého sboru Ukrajiny. V České republice si našla práci jako restaurátorka uměleckých předmětů. Vlasti pomáhá finančně.

Video
Video se připravuje ...

Ostap Havryšh (70) a jeho dcera MariaAnna (35) hrají a zpívají novou píseň, která vznikla po jejich útěku do České republiky. Hynek Zdeněk

„Za vydělané peníze nakupuji léky, potraviny, taktické brýle a vysílačky pro naši armádu. Snažím se na dálku pomáhat i ukrajinským rodinám, které nemohly přes hranice. Potřebují pomoc,“ řekla odhodlaně.

Vyprodával haly

Na jižní Moravě se Havryšovi cítí jako doma. „Je tady stejný styl života jako u nás v Kosivu. Češi jsou tady hodně pracovití, dobří a zdraví nás. Děkujeme všem za úžasné přijetí a podporu,“ dodal skladatel, kterému cestu do ČR a ubytování zajistil Dušan Kalášek.

Na Ukrajině je jeho jméno známé, podobně, jako je u nás skladatel Karel Svoboda (†69). Koncerty s jeho písněmi vyprodávaly ještě před několika měsíci velké sportovní haly, do nichž chodilo i přes 10 tisíc návštěvníků.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44) vyzval začátkem června uprchlé ukrajinské umělce, aby po celém světě hlásali, co se děje na Ukrajině. Ostap v reakci na to napsal píseň „Buďme spolu“, která bude nazpívána anglicky a šířena po celém světě.

Pomoc pro Ukrajince

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

9:03
29. 3. 2024

Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platformě Telegram oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z celkových 99 střel a dronů, kterými Rusko zaútočilo. V Polsku vzlétla kvůli ruskému útoku na sousední Ukrajinu preventivně polská i spojenecká vojenská letadla.

9:01
29. 3. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si telefonoval s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, a naznačil, že ho požádal o to, aby nechal hlasovat o další americké vojenské pomoci Ukrajině. Ta se už přes dva roky brání ruské invazi a v poslední době se objevují zprávy, že jí dochází munice. Důležitou vojenskou pomoc od Spojených států však blokuje republikánské vedení sněmovny.

 
6:36
29. 3. 2024

Dobré ráno!

V oblíbené počítačové hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. S nápadem přišla ukrajinská vládní dárcovská platforma United24 a herní pobočka francouzské reklamní agentury Havas Play. O projektu informovala agentura AFP a ukrajinská verze serveru Komersant.

Fortnite patří k nejoblíbenějším internetovým počítačovým hrám, měsíčně ji hraje asi 221 milionů uživatelů. K mapě číslo #1992-2531-2170 s vyobrazením Majdanu se za prvních 24 hodin připojilo přes 3000 hráčů.

Kompletní online
Fotogalerie
83 fotografií