„Musím přiznat, že nás někdy až překvapuje, jak moderní léčbu si s sebou někteří uprchlíci přivážejí,“ řekl přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Nutná alternativa

Ta totiž v ČR není hrazena ze zdravotního pojištění. „Nastává tak složitá situace uprchlíkům vysvětlit, že zdravotní pojištění, které tady mají, stejnou léčbu nehradí a je proto nutné najít nějakou alternativu,“ vysvětlil Blesk.cz kardiolog v přestávce kardiologického kongresu, který se koná v Brně.

Kardiologové ale narážejí i na opačné případy. „Setkáváme i s tím, že ukrajinští pacienti dobrou léčbu neměli. Je proto nezbytné ji co nejrychleji zahájit a nastavit,“ zdůraznil Linhart.

Kardiologové to zvládnou

Vzhledem k tomu, že většina uprchlíků je v mladém až středním věku, zátěž na kardiologické ambulance není nijak velká. Problém mohou mít podle něj spíš praktičtí lékaři či pediatři. „Kardiologické ambulance mají dostatečnou rezervu, určitě to zvládneme,“ ujistil lékař.

Ukrajinci si podle něj nicméně přivážejí jedno z onemocnění srdce, které tuzemští lékaři už téměř neznají. „Týká se zejména chlopenních vad, které mi tady moc neřešíme. Díky léčbě angíny a streptokokových onemocnění v tuzemsku prakticky vymizely,“ vysvětlil Linhart.

Stejné léky

„Konkrétně se jedná o mitrální stenózu. Zatímco u nás je velmi vzácně, na Ukrajině je stále ještě dost běžná. Léčit to ale umíme,“ ujistil předseda České kardiologické společnosti.

Výhodou je podle kardiologa to, že ukrajinská medicína udělala v posledních letech velké kroky dopředu. „Používají tam léky, které dobře známe a normálně s nimi pracujeme, není proto problém léky doplnit, či nahradit nějakou vhodnou alternativou,“ dodal Linhart.

VIDEO: Ve Středisku volného času v brněnských Lužánkách dávají ukrajinkým dětem zapomenout na útěk před válkou.

Video
Video se připravuje ...

o ukrajinské děti se starají ve Středisku volného času v Brně. Hynek Zdeněk


09:30
25. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

9:07
25. 4. 2024

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
25. 4. 2024

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

Kompletní online