Zatímco zdraví lidé se mohou nedostatek železa pokusit dohnat krvavým steakem, tofu nebo hořkou čokoládou, lidem s nemocným srdcem je často třeba dodat železo přímo do krevního oběhu. Z potravin ani z doplňků stravy jej dostatečně nevstřebají.

V Česku trpí srdečním selháním přes 280 000 lidí, a každý rok přibývá dalších 60 000. Doplnění vysoce koncentrovaným železem už této skupině nemocných při splnění určitých podmínek platí zdravotní pojišťovny a lékaři – kardiologové či internisti tak mohou svým pacientům bez překážek pomoci.

V těle máme až 4 gramy železa

Specialisté na srdce to připomínají v rámci Dne nedostatku železa, který připadá na 26. listopadu. „Lidské tělo má v sobě 3 až 4 gramy železa, které je zásadní pro fungování celé řady dějů v lidském těle. Železo je například součástí červeného krevního barviva – hemoglobinu, kde umožňuje přenos kyslíku. Železo je ale potřeba i pro fungování mitochondrií, buněčných součástí – které jsou v těle centrem dýchání a tvorby energie," vysvětluje prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., předseda České kardiologické společnosti.

prof. MUDr. Aleš Linhart
Autor: Blesk:Michal Protivanský/CNC

„U lidí, kde srdce nefunguje, jak má, a selhává, je nedostatek železa obzvlášť nebezpečný – srdeční sval nemá dostatečně silné kontrakce, v případě sebemenší námahy nemá tělo kde brát, dochází k přetížení životně důležitého svalu a selhání zrychluje, “ dodává Linhart dále. Dodávání železa je tak důležité pro ovlivnění průběhu a prognózy onemocnění, dodání zásobního železa lidem se srdečním selháním nově doporučuje i Evropská kardiologická společnost.

Tablety někdy nestačí

Podle lékařů má paradoxně část pacientů se srdečním selháním hladinu hemoglobinu relativně v pořádku, přestože evidentně nedostatkem železa trpí. „Zatímco u řady chorob řešíme nedostatek železa jeho podáváním v různých formách tablet či kapslí, tato léčba není schopna nahradit velký nedostatek, který nemocní se srdečním selháním mají. Takto podávané železo se u nich špatně vstřebává a pacienti léčbu nesnášejí dobře. Řešením je nitrožilní podání a je důležité, aby šlo o léčivý přípravek s velkým množství železa a minimem nežádoucích účinků,“ říká prof. Linhart.

Nedostatek železa u lidí s chronickým srdečním selháním má několik příčin. Nemocní podle kardiologů často trpí nechutenstvím, a tak ani přirozeně do sebe nedostanou vše, co by jejich tělo potřebovalo, železo se u nich navíc hůře vstřebává například kvůli zánětu, otokům, nebo nedostatku vitamínů nutných ke vstřebávání železa do organismu.„Pacienti mohou mít i zvýšené ztráty železa kvůli malému a nepozorovanému krvácení do trávicího traktu, často zesílenému podáváním léků na jejich nemoc,“ dodává prof. Linhart.

Železo přímo do žíly

Kardiologové zjišťují hladinu zásobního železa u svých pacientů laboratorní analýzou krve. Pokud zjistí jeho zásadní nedostatek, doplní jej pacientovi nitrožilně, v 90 % formou kapačky. „Aplikace na kardiologických nebo internistických odděleních trvá přibližně 10-15 minut a dávka takto podaného železa stačí pacientovi na půl roku až na rok,“ dodává prof. Linhart. Dodání železa přímo do žíly nově hradí zdravotní pojišťovny. 

Podle odhadů České kardiologické společnosti se v posledních pěti letech zvedlo množství lidí s diagnózou srdečního selhání o více než polovinu. Do roku 2030 by měl jejich počet dokonce vzrůst o 50 % na přibližně 450 000.

Díky infuzi zase vyjde schody

Paní Helena (74) z Prahy si se srdcem užila své. Objevení srdeční arytmie a voperování kardiostimulátoru jí pravděpodobně zachránilo život, ale všechny potíže nezmizely. Když se letos v létě stále víc zadýchávala a pociťovala únavu i při nejběžnějších činnostech, lékaři jí nabídli léčbu intravenózním železem. A po jediné infuzi se cítí mnohem lépe.

„Se srdcem jsem měla potíže už delší dobu. Přibližně od pětatřiceti jsem se léčila s vysokým tlakem, postupem času se objevovaly první známky arytmie.“ Za nějaký čas dostala paní Helena kardiostimulátor. Ovšem po třech letech se problémy s arytmií vrátily. „Opravdu jsem nemohla ani vyjít schody. Příčinou byla nízká hladina železa.“

Dostala na výběr buď dlouhodobou terapii léků v tabletách, nebo jednorázovou infuzi. „Vybrala jsem si infuzi a ta mi opravdu výrazně pomohla. Takže žádná další léčba není potřeba,“ uzavírá paní Helena, která už má zase díky léčbě dostatek sil starat se o svou zahrádku.

 

Video
Video se připravuje ...

Zdeňčino (69) srdce zachraňuje virtuální realita. Promluvila jen pět minut po operaci! Karel Janeček