První diety v osmi letech

Adéla sama říká, že se narodila do rodiny s poměrně vysokými nároky na dobré známky, vzhled a vůbec život jako takový. Byla prvním vnoučetem a prvním dítětem náročné rodiny. Nespokojenost s malou holčičkou vyjadřovala hlavně její babička.

 „Už od pěti let mi matka mého otce vtloukala do hlavy, že žena musí mít stále hlad. Že je potřeba hubnout. Sama držela nejrůznější hladovky. K první dietě mě donutila v osmi letech,“ popisuje Adéla.

 Přestože byla vždy naprosto normální a štíhlé dítě, dozvěděla se, že musí zhubnout, nikdo totiž nebude stát o holku s »takovými stehny«. „Bohužel jsem udělala to, co mi můj osmiletý rozum dovolil. Uvěřila jsem jí. Tím to ale neskončilo, váhu mi kontrolovala stále a při každé další návštěvě jsem poslouchala její moudra,“ vzpomíná Adéla.  

Od babičky si mladá slečna podle svých slov vyslechla i pichlavé poznámky, které se týkaly známek ve škole. „V sedmé třídě jsem měla na vysvědčení dvě dvojky, mimo to jsem byla už dvojnásobnou laureátkou celostátní recitační soutěže, hrála jsem divadlo a nikdy nedělala problémy. Přesto jsem si vyslechla, že se o mém vysvědčení nemůže před známými ani zmínit, protože by se styděla,“ popisuje Adéla svou situaci v dětství.

Sedm let s bulimií

Krátce na to se dostala do umělecké a divadelní sféry, kde se pohybuje dodnes. V sedmnácti také přičichla ke světu modelingu a soutěžím krásy. Konkurence všech těch dokonalých děvčat byla tak zdrcující, že podlehla. „Spadla jsem do několikaletého kolotoče boje s poruchami příjmu potravy. Především boje s mentální bulimií a záchvatovitým přejídáním. Stalo mě to sedm let života a taky postupně nabraných 25 kilo,“ přiznává mladá žena.

V pětadvaceti letech se ocitla v opačném extrému. Vrhla se na fitness cvičení, zhubla 32 kilo, pyšnila se postavou plnou svalů. „Lidé se mnou začali mluvit s nádechem úcty. Vypadalo to navenek nádherně. Já se ale nenáviděla snad ještě víc. Dva roky jsem prožila v úzkostném hlídání každé kalorie a každé makroživiny. Dodnes ta čísla nemůžu dostat z hlavy,“ vypráví Adéla, která v té době přišla i o miminko, prošla si těžkou závislostí na léku proti depresím a také zneužívala nelegální preparáty na růst svalů.

Se všemi těmito potížemi se ale nakonec dokázala poprat a vyrovnat. „Mám o 25 kilo více než v pětadvaceti. Ale naučila jsem se mít se ráda. Pochopila jsem, že svoje tělo musím milovat a hýčkat každý den,“ přiznává s tím, že velkou podporou je přítel Dominik. „Je velice talentovaný a nadějný hudební skladatel, který mi pomohl nastartovat profesní život tím správným směrem. Ale hlavně se vedle někoho cítím jako ta nejkrásnější žena na světě,“ usmívá se Adéla.

Divadlo na plné pecky

V současné době se plně věnuje divadelnímu spolku Posun, pro mladé nadšence založila kroužek THEATESTRÁL. „Zajímalo mě, jestli je dnešní mladá generace jen tou “tik tokovou” a “instagramovou”. Za celou jejich generaci mluvit nemůžu, ale moji mladí jsou úžasní,“ chválí Adéla Víchová, jejíž soubor měl nedávno v Divadle U Valšů úspěšnou premiéru hry Spolu a daleko. „Chceme dělat dobré divadlo pro mladé lidi a zároveň obrátit dnešní generaci od tabletů a mobilů k hodnotnému trávení volného času,“ dodává s nadějí.

Obezitolog Martin Cvrkal radí, jak si udržet váhu po dietě.

Video
Video se připravuje ...

Obezitolog Martin Cvrkal radí, jak si udržet váhu po dietě BPŽ_Kristina Juřicová

Fotogalerie
9 fotografií